poniedziałek, marca 14, 2022

Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem

Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka ryżowa z kurczakiem, porem, słonecznikiem i kukurydzą. Dodatek prażonego słonecznika nadaje jej ciekawego i charakterystycznego smaku. Warto wypróbować! :)
Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem


Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • biała część pora
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: 250 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia


Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą do gyrosa, wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Pora pokrój w półplasterki. 
  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż ryż, kurczaka, pora ziarna słonecznika, odsączoną kukurydzę, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem

niedziela, marca 13, 2022

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Doskonałe połączenie półkruchego ciasta, smażonych jabłek z dużą ilością cynamonu i wyśmienitej warstwy orzechowej. To przepis na najlepszą szarlotkę z orzechami włoskimi. Gwarantuję, że nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Pycha!
Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Prosta szarlotka z orzechami w karmelu - składniki na warstwę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

Ekspresowa szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na warstwę orzechową:

  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 300 g orzechów włoskich  



Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu - przepis: 

  • Do miski wsyp mąkę zwykłą i krupczatkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, cukier i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Każdą część uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 45 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem i cynamonem. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep większą częścią ciasta. Ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
  • Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Jabłka wyłóż na podpieczony spód.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt formy i ułóż na jabłkach. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż masę orzechową. 
  • Przygotuj masę orzechową. Masło roztop w rondelku wraz z cukrem i miodem. Dodaj dość grubo posiekane orzechy i gotuj przez 5 minut na niewielkiej mocy palnika ciągle mieszając i uważając, by nie przypalić masy. 
Smacznego!
Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

sobota, marca 12, 2022

Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

Wspaniale rozgrzewająca i sycąca, pyszna zupa fasolowa z papryką, marchewką, ziemniakami i kabanosami. :)
Serbska zupa fasolowa



Serbska zupa fasolowa - składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 800 g obranych ziemniaków
  • 200 g kabanosów
  • 2 puszki białej fasoli (2 x 450 g)
  • garść natki pietruszki
  • śmietana 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • olej do smażenia


Serbska zupa fasolowa - przepis:

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż przez 10 minut. 
  • Do garnka wlej bulion warzywny. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. 
  • Do garnka dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj odsączoną fasolę i pokrojone w plasterki kabanosy. Gotuj przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę solą i pieprzem. 
  • Zupę podawaj z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

czwartek, marca 10, 2022

Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej

Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej

Ekspresowe, wilgotne, puszyste ciasto na wodzie gazowanej, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przełożyć do tortownicy, upiec i gotowe! 
Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej



Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej - składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 100 ml oleju
  • 50 g dżemu wiśniowego


Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej - przepis:

  • W jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. 
  • Do drugiej miski wbij jajka, wlej wodę, olej i dodaj dżem. Wymieszaj rózgą. 
  • Do składników mokrych dodaj suche. Całość wymieszaj rózgą lub krótko zmiksuj mikserem.
  • Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 - 35 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu, wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej

środa, marca 09, 2022

Kluski kładzione z serka homogenizowanego

Kluski kładzione z serka homogenizowanego

Aksamitne, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach kluseczki kładzione z serka homogenizowanego. Sekret ich puszystości i delikatności tkwi w dodaniu do ciasta ubitych białek. Podane z sosem jagodowym... Prawdziwe niebo w gębie! Bardzo polecam. :)
Kluski kładzione z serka homogenizowanego



Kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 białka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka roztopionego i ostudzonego masła

Kładzione kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki na sos jagodowy:

  • 150 g mrożonych jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 30 ml wody
  • śmietana 18%


Kluski kładzione z serka homogenizowanego - składniki:

  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Do miski dodaj serek homogenizowany, przesianą mąkę i roztopione masło. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj ubite białka. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.
  • W szerokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzucaj kluski, formując je przy pomocy łyżki. Kluski gotuj 2-3 minuty, licząc czas od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody. 
  • Przygotuj sos jagodowy. Do rondelka przełóż jagody, cukier i sok z cytryny. Mieszankę zagotuj i gotuj do momentu, aż jagody puszczą sok. Zmniejsz moc palnika. Do rondelka dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 30 ml wody. Wymieszaj i zagotuj. 
  • Kluski kładzione z serka homogenizowanego podawaj z sosem jagodowym i kleksem śmietany.
Smacznego!
Kluski kładzione z serka homogenizowanego

Kluski kładzione z serka homogenizowanego




wtorek, marca 08, 2022

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym to pomysł na zdrowy, pyszny i pożywny obiad, który przygotujesz zaledwie w 15 minut.
Makaron z awokado i jajkiem sadzonym





Makaron z awokado i jajkiem sadzonym - przepis:

  • 300 g makaronu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 papryczki chili
  • garść liści bazylii
  • garść natki pietruszki
  • 2 jajka
  • masło klarowane
  • przyprawy: sól i pieprz


Makaron z awokado i jajkiem sadzonym - składniki:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Awokado wydrąż, obierz i wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj obrane ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, papryczkę chili, bazylię, natkę pietruszki i sól. Zmiksuj blenderem na gładką masę. 
  • Odcedzony makaron wymieszaj z sosem. 
  • Przygotuj jajka sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło klarowane. Na patelnię wbij jajka. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajka. Jajka pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund. 
  • Makaron nałóż na dwa talerze. Na wierzchu każdej porcji połóż jajko sadzone.
Smacznego!
Makaron z awokado i jajkiem sadzonym

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym



poniedziałek, marca 07, 2022

Jajecznica w tortilli

Jajecznica w tortilli

Jajecznica z dodatkiem salami, czerwonej papryki, cukinii i sera żółtego to przepyszna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. 
Jajecznica w tortilli



Jajecznica w tortilli - składniki:

  • 4 duże placki tortilli
  • 1 cebula
  • 150 g salami
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 średniej cukinii
  • 10 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • sól i pieprz
  • masło klarowane


Jajecznica w tortilli - przepis:

  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekana cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojone salami, smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut.
  • Do miski wbij jajka, rozkłóć widelcem lub rózgą. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj jajka. Kiedy jajka zaczną się ścinać dodaj ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Smaż jeszcze 2-3 minuty, do momentu całkowitego roztopienia się sera.
  • Jajecznicę rozłóż na plackach tortilli. Każdy placek ciasno zwiń w rulon. 
  • Tortille przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut.
Smacznego!
Jajecznica w tortilli

Jajecznica w tortilli

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger