niedziela, marca 20, 2022

Ciasto czekoladowo-budyniowe z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowo-budyniowe z musem truskawkowym

Puszysty, kakaowy biszkopt w połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i orzeźwiającym musem truskawkowym to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Ciasto czekoladowo-budyniowe z musem truskawkowym

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • na nasączenie: 200 ml wody + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 3x40 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła

Składniki na mus truskawkowy:

  • 1 kg truskawek (użyłam mrożonych)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki cukru


Ciasto czekoladowo-budyniowe z musem truskawkowym - przepis:

  • Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 750 ml mleka. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj pozostałe 250 ml mleka, proszki budyniowe i mąkę. Dokładnie zmiksuj. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj mus truskawkowy. Oczyszczone lub rozmrożone truskawki przełóż do garnka i zmiksuj blenderem. Do truskawek dodaj cukier, postaw na kuchence i zagotuj. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i wsyp galaretki. Dokładnie wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Mus pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, by lekko stężał.
  • Złóż ciasto. W pierwszej kolejności nasącz biszkopt mieszanką wody, cukru i soku z cytryny. Na biszkopt wyłóż masę budyniową, a następnie tężejący mus truskawkowy.
  • Ciasto włóż na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto czekoladowo-budyniowe z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowo-budyniowe z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowo-budyniowe z musem truskawkowym

sobota, marca 19, 2022

Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem

Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem

Przepis na wyśmienitą karkówkę duszoną w piekarniku, w dużej ilości masła i czosnku.
Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem

Karkówka  w sosie maślanym z czosnkiem - przepis:

  • 1 kilogram karkówki
  • 3 cebule
  • 20 ząbków czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 150 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej


Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem - składniki: 

  • Karkówkę oczyść, osusz, pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej 75 g masła wraz z oliwą z oliwek. Obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor. 
  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Krótko smaż, tylko do lekkiego zeszklenia. Dodaj do mięsa.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej również bulion i dodaj pozostałe 75 g masła.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. 
  • Po upieczeniu wyjmij mięso z naczynia, a sos przelej do garnka i zagęść mąką. W 1/3 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!
Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem

Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem

Karkówka w sosie maślanym z czosnkiem

piątek, marca 18, 2022

Roladki schabowe z salami i suszonymi pomidorami

Roladki schabowe z salami i suszonymi pomidorami

Pyszne roladki schabowe zapiekane w sosie śmietanowym. Roladki kryją w swym środku wiele smakowitych składników: salami, ser żółty i suszone pomidory.
Roladki schabowe z salami i suszonymi pomidorami


Roladki schabowe z salami i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 12 plastrów schabu
  • 100 g serka puszystego o smaku suszonych pomidorów (użyłam z Piątnicy)
  • 12 plastrów salami
  • 12 plastrów sera żółtego
  • 12 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • dodatkowo: około 8 plastrów sera żółtego
  • 350 g kwaśnej śmietany 18%
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 200 ml wody
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano


Roladki schabowe z salami i suszonymi pomidorami - przepis: 

  • Plastry schabu rozbij, dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmaruj serek Almette, połóż plaster salami, plaster sera żółtego i połówkę suszonego pomidora. Ściśle zwiń w roladkę. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Roladki przełóż do naczynia. Na roladkach dodatkowo ułóż plastry sera żółtego.
  • Do miseczki dodaj śmietanę, śmietankę, wodę, sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano i bazylię. Wymieszaj. 
  • Powstałym sosem zalej roladki. 
  • Naczynie z roladkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Roladki schabowe z salami i suszonymi pomidorami

Roladki schabowe z salami i suszonymi pomidorami

Roladki schabowe z salami i suszonymi pomidorami

czwartek, marca 17, 2022

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

Ekspresowe i przepyszne ciastka francuskie z dodatkiem jabłek, rodzynków i płatków migdałowych. 
Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami - składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego XXL
  • 1 duże jabłko
  • garść rodzynków
  • garść płatków migdałowych
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru


Ciastka francuskie z jabłkami - przepis:

  • Jabłko obierz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  • Jabłka przełóż do miseczki, dodaj rodzynki, płatki migdałowe, cynamon i cukier. Wymieszaj. 
  • Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o wymiarach około 8 x 8 cm. 
  • Nadzienie jabłkowe ułóż w rogu kwadratu i złóż w trójkąt. Dobrze sklej. Ciastka natnij z wierzchu w trzech miejscach.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz ciastka cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami



środa, marca 16, 2022

Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Słodko-kwaśny sos i wieprzowina to połączenie doskonałe.
Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue - składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 szklanka ketchupu
  • 1/3 szklanki sosu teriyaki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, granulowany czosnek, oregano, majeranek, tymianek
  • olej do smażenia


Schab w sosie barbecue - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w cienkie plastry. Plastry mięsa pokrój w paski, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Paski mięsa obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kawałki mięsa. Krótko smaż, tylko do lekkiego zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia.
  • Do dużego garnka przełóż zeszkloną cebulę z czosnkiem, wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup, sos teriyaki i sok z cytryny. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Do sosu dodaj mięso. Dopraw solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką, czosnkiem, oregano, majerankiem i tymiankiem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 30 minut - do miękkości mięsa. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. 
Smacznego!
Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue


Inspiracja: lekcjewkuchni.pl

wtorek, marca 15, 2022

Nocna owsianka kokosowa

Nocna owsianka kokosowa

Nocna owsianka kokosowa to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu rano na przygotowywanie zdrowego i pożywnego śniadania.
Nocna owsianka kokosowa


Nocna owsianka kokosowa - składniki:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • ulubione owoce lub konfitura


Nocna owsianka kokosowa - przepis:

  • Do słoiczka wsyp płatki owsiane, wlej mleko, dodaj wiórki kokosowe, nasiona chia i miód. Dokładnie wymieszaj. Słoik zakręć i włóż na całą noc do lodówki.
  • Rano podawaj owsiankę z owocami lub konfiturą. 
Smacznego!
Nocna owsianka kokosowa

Nocna owsianka kokosowa



poniedziałek, marca 14, 2022

Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem

Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka ryżowa z kurczakiem, porem, słonecznikiem i kukurydzą. Dodatek prażonego słonecznika nadaje jej ciekawego i charakterystycznego smaku. Warto wypróbować! :)
Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem


Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • biała część pora
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: 250 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia


Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą do gyrosa, wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Pora pokrój w półplasterki. 
  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż ryż, kurczaka, pora ziarna słonecznika, odsączoną kukurydzę, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger