Puszysty, kakaowy biszkopt w połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i orzeźwiającym musem truskawkowym to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao
- na nasączenie: 200 ml wody + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na masę budyniową:
- 1 litr mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 3x40 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła
Składniki na mus truskawkowy:
- 1 kg truskawek (użyłam mrożonych)
- 2 galaretki truskawkowe
- 4 łyżki cukru
Ciasto czekoladowo-budyniowe z musem truskawkowym - przepis:
- Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 750 ml mleka. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj pozostałe 250 ml mleka, proszki budyniowe i mąkę. Dokładnie zmiksuj. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Przygotuj mus truskawkowy. Oczyszczone lub rozmrożone truskawki przełóż do garnka i zmiksuj blenderem. Do truskawek dodaj cukier, postaw na kuchence i zagotuj. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i wsyp galaretki. Dokładnie wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Mus pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, by lekko stężał.
- Złóż ciasto. W pierwszej kolejności nasącz biszkopt mieszanką wody, cukru i soku z cytryny. Na biszkopt wyłóż masę budyniową, a następnie tężejący mus truskawkowy.
- Ciasto włóż na kilkanaście godzin do lodówki.