Delikatny, rozpływający się w ustach kurczak marynowany w jogurcie naturalnym z dodatkiem papryczki chili, czosnku i ketchupu.
Kurczak w marynacie jogurtowej z chili - składniki:
- 5 nóg kurczaka
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 0,5 szklanki ketchupu
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
- 0,5 łyżeczki soli
Kurczak w marynacie jogurtowej z chili - przepis:
- Nogi kurczaka oczyść i osusz.
- W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej, ketchup, ulubioną przyprawę do kurczaka i sól.
- Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
- Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Do zamarynowanego kurczaka dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, wymieszaj.
- Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze nogi.
- Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut.