Idealnie kruche, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciastka maślane z dodatkiem kolorowych cukierków czekoladowych. Gwarantuję, że przypadną do gustu nie tylko najmłodszym.
Kruche ciastka z kolorowymi cukierkami - składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g kolorowych cukierków czekoladowych
Kruche ciastka z kolorowymi cukierkami - przepis:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na około 1 godzinę do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj okrągłe ciasteczka. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.
- Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciastko wciśnij 3 kolorowe cukierki.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 13 minut.