Wyśmienite roladki z mięsa mielonego faszerowane papryką, ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą duszone w sosie pomidorowo-śmietanowym z papryką.
Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na roladki:
- 1 kilogram mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 pełne łyżki majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek
- 1 mała papryka
- 3 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- mąka do obtoczenia roladek
- olej do smażenia
Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na sos:
- 2 cebule
- 1 duża papryka
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia, szczypta cukru
- olej do smażenia
Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na roladki:
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bułkę tartą, jajka, majonez oraz sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek i tymianek. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Paprykę i ogórki pokrój w krótkie paski, a cebulę w piórka.
- Z mięsnej masy formuj roladki. Każdą roladkę delikatnie spłaszcz i ułóż paprykę, ogórka oraz cebulę. Dokładnie zlep każdą roladkę. Roladki obtocz w mące.
- Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż roladki z obu stron.
- Na patelnię po smażeniu roladek wrzuć drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 5 minut. Kolejno dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Smaż 3 minuty. Wlej wodę, dopraw solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i cukrem. Do sosu włóż roladki. Duś pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości roladek.
- Pod koniec gotowania dodaj śmietanę zaprawioną łyżką gorącego sosu.