wtorek, kwietnia 05, 2022

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką

Lekka, wiosenna surówka obiadowa z sałaty lodowej z dodatkiem ogórka i rzodkiewki w pysznym śmietanowym sosie ze szczypiorkiem.
Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką


Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką - składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • 0,5 pęczka szczypiorku

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką - przepis:

  • Sałatę umyj i osusz. Liście porwij na mniejsze kawałki.
  • Rzodkiewki i ogórka umyj, pokrój w półplasterki. 
  • Do miski przełóż sałatę, rzodkiewki i ogórka. Wymieszaj.
  • Przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z octem, cukrem, solą i pieprzem. 
  • Sałatkę polej sosem. Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką


poniedziałek, kwietnia 04, 2022

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Wyśmienite roladki z mięsa mielonego faszerowane papryką, ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą duszone w sosie pomidorowo-śmietanowym z papryką.
Faszerowane roladki z mięsa mielonego


Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na roladki:

  • 1 kilogram mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek
  • 1 mała papryka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • mąka do obtoczenia roladek
  • olej do smażenia

Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 1 duża papryka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia, szczypta cukru
  • olej do smażenia

Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na roladki:

  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bułkę tartą, jajka, majonez oraz sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek i tymianek. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Paprykę i ogórki pokrój w krótkie paski, a cebulę w piórka.
  • Z mięsnej masy formuj roladki. Każdą roladkę delikatnie spłaszcz i ułóż paprykę, ogórka oraz cebulę. Dokładnie zlep każdą roladkę. Roladki obtocz w mące. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż roladki z obu stron. 
  • Na patelnię po smażeniu roladek wrzuć drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 5 minut. Kolejno dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Smaż 3 minuty. Wlej wodę, dopraw solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i cukrem. Do sosu włóż roladki. Duś pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości roladek. 
  • Pod koniec gotowania dodaj śmietanę zaprawioną łyżką gorącego sosu. 
Smacznego!
Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

niedziela, kwietnia 03, 2022

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza, niesamowicie puszysta, wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem.
Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem


Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 55 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 130 g cukru
  • 150 g rodzynków
  • 100 g miękkiego masła
  • 5 żółtek jaj

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny


Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Rodzynki wsyp do miski. Zalej pozostałą połową szklanki ciepłego mleka. Odstaw na bok na 30 minut.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, miękkie masło, rodzynki z mlekiem, żółtka i rozczyn. Przez 5 minut wyrabiaj ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 
  • Po upływie powyższego czasu uderz ciasto, by je odgazować, a następnie przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po upływie tego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw w nim babkę jeszcze na 15 minut. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą babkę wyjmij z formy.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem. 
Smacznego!
Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

sobota, kwietnia 02, 2022

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Uwielbiam ten kremowy makaron ze szpinakiem, fasolką szparagową, ricottą, mozzarellą i parmezanem! Makaron w sosie serowym z poniższego przepisu przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Proste, świeże składniki, doskonały smak i ekspresowe przygotowanie to największe zalety tej zapiekanki.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko rozmiar L
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
  • 1 jajko rozmiar L
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • masło do wysmarowania formy


Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - przepis:

  • Fasolkę szparagową wyjmij kilka godzin wcześniej z zamrażalnika, by zdążyła się rozmrozić.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do miski przełóż ricottę, wbij jajko, dodaj posiekany szpinak, rozmrożoną fasolkę szparagową, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj 75 g mozzarelli i parmezan. Ponownie wymieszaj. 
  • Makaron wymieszaj z sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posyp pozostałą mozzarellą.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą


Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

piątek, kwietnia 01, 2022

Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Nie ma nic lepszego niż ten prosty przepis na kurczaka zapiekanego z mozzarellą, bazylią i pomidorkami koktajlowymi! Polecam. :)
Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą



Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 125 g mozzarelli
  • kilkanaście liści świeżej bazylii
  • około 8 pomidorków koktajlowych
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany

Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. 
  • Mozzarellę i pomidorki pokrój w plastry.
  • Piersi z kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa ułóż najpierw plastry mozzarelli, następnie liście bazylii i na wierzchu pomidorki koktajlowe.
  • Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

czwartek, marca 31, 2022

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Wyjątkowo miękkie, puszyste i lekkie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem.
Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką



Ciasto drożdżowe z kruszonką - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 25 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 90 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • mleko do posmarowania ciasta

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Składniki na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%

Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Żółtka z jajkiem rozkłóć widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, rozkłócone żółtka z jajkiem oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj również posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki.
  • Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrób. Ciasto uformuj na kształt tortownicy o średnicy 24-25 cm. 
  • Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką, lekko dociskając ją do ciasta. 
  • Puszyste ciasto drożdżowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Pozostaw do ostudzenia, a następnie polukruj. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką i polukruj ciasto.
Smacznego!
Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

środa, marca 30, 2022

Roladki drobiowe z masłem i cheddarem

Roladki drobiowe z masłem i cheddarem

Banalnie proste i przepyszne roladki drobiowe faszerowane masłem koperkowym i serem cheddar.
Roladki drobiowe z masłem i cheddarem



Roladki drobiowe z cheddarem - składniki:

  • 4-5 filetów z piersi kurczaka (około 1 kilogram)
  • 125 g tartego sera cheddar
  • 150 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • do panierowania: mąka + 2-3 jajka + bułka tarta 
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia

Roladki drobiowe z cheddarem - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kotlety. Dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem. 
  • Masło ugnieć z drobno posiekanym koperkiem.
  • Na każdy plaster mięsa ułóż porcję sera i masła wymieszanego z koperkiem.
  • Mięso ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki drobiowe z masłem i cheddarem

Roladki drobiowe z masłem i cheddarem

Roladki drobiowe z masłem i cheddarem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger