Doskonałe polędwiczki wieprzowe duszone w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- około 500 ml bulionu warzywnego
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 350 ml śmietany kremówki 30%
- 15 połówek suszonych pomidorów w oleju
- sól i pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:
- Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w dość cienkie plastry. Z obu stron oprósz solą i pieprzem.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż polędwiczki na złoty kolor. Na patelnię wlej bulion, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
- Na drugiej patelni rozgrzej olej i wrzuć szpinak. Duś na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż się rozmrozi. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. Dodaj śmietanę kremówkę, drobno posiekane suszone pomidory, ponownie dopraw solą i pieprzem.
- Mięso przełóż do sosu, wlej szklankę sosu powstałego przy gotowaniu polędwiczek, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.