Pożywna, pełna smaku i aromatu zupa fasolowa z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera, czosnku cukinii, szpinaku i parmezanu.
Toskańska zupa fasolowa - składniki:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1/4 selera korzeniowego
- 1 cukinia
- 2,5 litra bulionu drobiowego
- 2 puszki białej fasoli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- duża garść szpinaku
- 1 pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka
- oliwa z oliwek do smażenia
- garść parmezanu
Toskańska zupa fasolowa - przepis:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, pietruszkę i selera pokrojonego w drobną kostkę. Smaż 5 minut. Dodaj cukinię pokrojoną w drobną kostkę, smaż 3 minuty.
- Warzywa zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, tymiankiem i słodką papryką. Przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez 15 minut. Dodaj odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy i szpinak. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Gotową na talerzu zupę posyp parmezanem.