Najlepszy, tradycyjny przepis na wielkanocny żurek przygotowany na boczku wędzonym, białej i podsuszanej kiełbasie. Jego sekretnym składnikiem jest słodka śmietanka 30%, dzięki której żurek wielkanocny jest delikatniejszy i bardziej aksamitny.
Żurek wielkanocny - składniki:
- 1,8 litra wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/4 selera
- 3 kawałki suszonych grzybów
- 500 g kiełbasy białej surowej
- 250 g wędzonego boczku
- 150 g kiełbasy podsuszanej
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml zakwasu na żurek
- 2 łyżki majeranku
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- jaja ugotowane na twardo
Żurek wielkanocny - przepis:
- W pierwszej kolejności ugotuj bulion warzywny. Obraną marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz. Warzywa przełóż do garnka. Dodaj również suszone grzyby, sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Całość zalej 1,8 litra wody. Zagotuj. Przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj do bulionu białą kiełbasę (przed włożeniem białej kiełbasy do bulionu, nakłuj ją w kilku miejscach widelcem).
- Kiedy bulion będzie już gotowy wyjmij z niego wszystkie składniki. Bulion możesz również przecedzić przez sito.
- Boczek pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę białą i podsuszaną w półplasterki.
- Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pokrojony boczek. Smaż przez 5 minut. Dodaj obie kiełbasy. Smaż jeszcze przez 5 minut.
- Do bulionu dodaj podsmażony boczek i kiełbasę. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Do zupy wlej zakwas na żurek. Dodaj majeranek, w razie potrzeby również sól i pieprz. Zupę doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Gotuj przez 5 minut.
- Gotowy żurek podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.