Kolorowa surówka do obiadu lub grilla przygotowana na bazie sałaty lodowej z dodatkiem pomidora, ogórka, rzodkiewki i lekkiego, cytrynowego dressingu.
Kolorowa surówka obiadowa - składniki:
- 1 sałata lodowa
- 3 pomidory
- 1 długi ogórek
- 10 rzodkiewek
- 1 mała czerwona cebula
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 6 łyżek oleju
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól
- pieprz cytrynowy
Kolorowa surówka obiadowa - przepis:
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
- Pomidory pokrój w półplasterki, a ogórka i rzodkiewkę w plasterki.
- Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
- Do małego słoiczka wlej olej, sok z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij, by składniki dobrze się wymieszały.
- Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj. Wierzch sałatki posyp szczypiorkiem.