Piersi z kurczaka w kremowym, śmietankowym sosie z dodatkiem marchewki, cukinii i koperku.
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - przepis:
- Kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
- Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka na złoty kolor.
- Kurczaka przełóż na talerz, a na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewki i cukinię starte na dużych oczkach tarki. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 7 minut.
- Na patelnię wlej bulion i dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj drobno posiekany koperek.
- Kurczak w sosie z marchewką i cukinią najlepiej smakuje z ryżem.