Pyszna i pożywna zupa kalafiorowa z dodatkiem serka śmietankowego i dużej ilości zieleniny.
Zupa kalafiorowo-serowa - składniki:
- 700 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 średni kalafior
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 200 g serka topionego śmietankowego
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 0,5 pęczka koperku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry, tymianek
Zupa kalafiorowo-serowa - przepis:
- W garnku zagotuj bulion. Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- W międzyczasie kalafiora podziel na różyczki i mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dodaj przyprawy: słodką paprykę i curry. Smaż do zeszklenia.
- Kalafiora wraz z cebulą i czosnkiem dodaj do garnka. Gotuj przez około 10 minut - do miękkości kalafiora.
- Z garnka wyjmij połowę warzyw, przełóż do wysokiego naczynia. Do naczynia dodaj również serek topiony i 2 chochle gorącego bulionu z garnka. Całość zmiksuj blenderem na gładko. Zmiksowaną mieszankę wlej do garnka z zupą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj również drobno posiekany koperek i natkę pietruszki.