Puszyste placki na maślance z dodatkiem bananów.
Placki z bananami na maślance - składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 375 ml maślanki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 małe banany
- olej do smażenia
- opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placków
Placki z bananami na maślance - przepis:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i cukier.
- Do maślanki dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj. Wbij jajka. Masę wymieszaj rózgą kuchenną. Do suchych składników wlej mokre i mieszaj rózgą do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
- Banany obierz ze skórki, pokrój w kostkę, wrzuć do ciasta,, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.