Zapiekanka makaronowa z szynką, papryką, cukinią, sosem śmietanowym i serem żółtym.
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką - składniki:
- 500 g makaronu
- 2 cukinie
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 400 g szynki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne, zioła prowansalskie
Zapiekanka makaronowa z szynką - składniki na sos:
- 100 ml wody
- 200 g śmietany 18%
- sól i pieprz
- 150 g żółtego sera
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cukinię pokrój w półplasterki, papryki w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj szynkę. Smaż przez 5 minut. Dodaj cukinię i paprykę. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ziołami prowansalskimi. Smaż 10 minut.
- Do makaronu dodaj warzywa z szynką. Wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
- Przygotuj sos. Wodę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz. Mieszanką zalej makaron z szynką i warzywami. Wierzch posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.