Pyszny makaron ze szpinakiem, parmezanem i sosem jajecznym.
Makaron ze szpinakiem i parmezanem - składniki:
- 300 g makaronu penne
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 60 g tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, gałka muszkatołowa
- dodatkowo, do podania: garść tartego parmezanu
Makaron ze szpinakiem i parmezanem - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po gotowaniu odcedź makaron, pozostawiając jednak 1 szklankę wody.
- Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, jajko i starty parmezan. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj pół szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Wymieszaj.
- Na patelni roztop masło. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak. Smaż 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką i gałką muszkatołową. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj.
- Na patelnię dodaj sos jajeczny. Wymieszaj. Wlej pozostałe pół szklanki wody po gotowaniu, ponownie wymieszaj.
- Makaron ze szpinakiem podawaj z posypanym na wierzchu parmezanem.