Pyszne kotlety drobiowe smażone w cieście z dodatkiem majonezu, ketchupu i musztardy.
Kotlety drobiowe w ketchupie i musztardzie - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki majonezu
- 2,5 łyżki ketchupu
- 1,5 łyżki musztardy
- przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista (użyłam z Kamisa), świeżo mielony pieprz, sól
- olej do smażenia
Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym - przepis:
- Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze, niezbyt grube kawałki. Dopraw z obu stron przyprawą do kurczaka.
- Przygotuj ciasto. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, majonez, ketchup i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto.
- Do ciasta wrzuć kawałki kurczaka, wymieszaj, odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu, dokładnie oblepione ciastem kawałki kurczaka smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.