niedziela, maja 01, 2022

Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym

Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym

Pyszne kotlety drobiowe smażone w cieście z dodatkiem majonezu, ketchupu i musztardy.
Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym



Kotlety drobiowe w ketchupie i musztardzie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2,5 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki musztardy
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista (użyłam z Kamisa), świeżo mielony pieprz, sól
  • olej do smażenia


Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym - przepis:

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze, niezbyt grube kawałki. Dopraw z obu stron przyprawą do kurczaka.
  • Przygotuj ciasto. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, majonez, ketchup i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto.
  • Do ciasta wrzuć kawałki kurczaka, wymieszaj, odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu, dokładnie oblepione ciastem kawałki kurczaka smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym

sobota, kwietnia 30, 2022

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Pyszny makaron ze szpinakiem, parmezanem i sosem jajecznym. 
Makaron ze szpinakiem i parmezanem


Makaron ze szpinakiem i parmezanem - składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo, do podania: garść tartego parmezanu

Makaron ze szpinakiem i parmezanem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po gotowaniu odcedź makaron, pozostawiając jednak 1 szklankę wody.
  • Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, jajko i starty parmezan. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj pół szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Wymieszaj.
  • Na patelni roztop masło. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak. Smaż 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką i gałką muszkatołową. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj sos jajeczny. Wymieszaj. Wlej pozostałe pół szklanki wody po gotowaniu, ponownie wymieszaj.
  • Makaron ze szpinakiem podawaj z posypanym na wierzchu parmezanem.
Smacznego!
Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

piątek, kwietnia 29, 2022

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z dodatkiem galaretki, owoców leśnych i kremowej masy z serka homogenizowanego.
Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi


Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka rozmiar M
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 3 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 4 szklanki wrzątku
  • 450 g mrożonych owoców leśnych

Składniki na warstwę z serkiem homogenizowanym:

  • 1200 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4,5 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • dodatkowo: około 50 g gorzkiej czekolady


Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek  Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek stopniowo dodawaj żółtka. Dodaj również olej. Krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Biszkopt wyjmij z piekarnika po 10 minutach od jego wyłączenia.
  • Przygotuj warstwę z galaretką. Galaretki malinowe rozpuść w 4 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Dodaj mrożone owoce leśne, szybko wymieszaj i wylej na ostudzony biszkopt. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia warstwy z galaretką. 
  • Przygotuj warstwę z serkiem homogenizowanym. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Serek homogenizowany zmiksuj z cukrem pudrem. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj. Masę wylej na warstwę z galaretką. 
  • Wierzch ciasta udekoruj czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Smacznego!
Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

czwartek, kwietnia 28, 2022

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Wyśmienity pieczony kurczak w marynacie z ketchupu, musztardy, miodu i sosu sojowego.
Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym



Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym - składniki:

  • 8 podudzi (pałek z kurczaka)
  • 4 nogi z kurczaka
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz


Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym - przepis:

  • Podudzia i nogi kurczaka oczyść i osusz.
  • Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj ketchup, musztardę, sos sojowy, miód, olej, przyprawę do kurczaka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. 
  • Oczyszczone mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze mięso.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

wtorek, kwietnia 26, 2022

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, papryką, cukinią, sosem śmietanowym i serem żółtym.
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką



Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 400 g szynki 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne, zioła prowansalskie

Zapiekanka makaronowa z szynką - składniki na sos:

  • 100 ml wody
  • 200 g śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • 150 g żółtego sera 

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Cukinię pokrój w półplasterki, papryki w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
  • Szynkę pokrój w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj szynkę. Smaż przez 5 minut. Dodaj cukinię i paprykę. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ziołami prowansalskimi. Smaż 10 minut.
  • Do makaronu dodaj warzywa z szynką. Wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 
  • Przygotuj sos. Wodę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz. Mieszanką zalej makaron z szynką i warzywami. Wierzch posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

poniedziałek, kwietnia 25, 2022

Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi

Zdrowa i smaczna sałatka z mozzarellą, szynką, pomidorkami koktajlowymi, papryką i suszonymi pomidorami.

Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi





Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 100 g mixu sałat
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 5 połówek pomidorów suszonych w oleju
  • 100 g mini mozzarelli
  • 70 g szynki
  • 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • garść słonecznika

Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi - przepis:

  • Pomidorki pokrój w ćwiartki, paprykę w kostkę, a suszone pomidory w paski. Mini mozzarellę pokrój na połówki.
  • Na dużym talerzu ułóż miks sałat, kolejno ułóż pomidorki, paprykę, suszone pomidory, kuleczki mozzarelli i zwiniętą w rulon szynkę.
  • Całość polej olejem ze słoika z suszonymi pomidorami i posyp słonecznikiem. 
Smacznego!
Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi

niedziela, kwietnia 24, 2022

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Puszyste, niesamowicie aromatyczne ciasto ucierane z dodatkiem soku i skórki otartej z pomarańczy oraz gorzkiej czekolady.
Ciasto pomarańczowe z czekoladą


Ciasto pomarańczowe z czekoladą - składniki:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3.5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 180 g posiekanej gorzkiej czekolady 

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy


Ciasto pomarańczowe z czekoladą - przepis:

  • Do miski wlej olej, dodaj sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, aromat waniliowy i jajka. Krótko zmiksuj. 
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki suche dodaj mokrych,  ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj szpatułką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy.
  • Ostudzone ciasto polej przygotowanym lukrem. 
Smacznego!
Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger