Delikatne, puszyste i aromatyczne placki na słodkiej śmietance z dodatkiem wiórków kokosowych i banana.
Placki kokosowo-bananowe - składniki:
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 duże banany
- kilka kropel aromatu waniliowego
- olej do smażenia
Placki bananowo-kokosowe - przepis:
- Do miski wlej śmietanę kremówkę, wbij jajka, dodaj cukier trzcinowy, krótko zmiksuj mikserem. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i kaszę mannę. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj rozgniecione widelcem banany, wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.