Wyśmienita, tradycyjna karpatka zrobiona z ciasta parzonego, które podczas pieczenia pięknie wyrasta, tworząc góry i fale. To najlepszy przepis na karpatkę z kremem budyniowym!
Karpatka - składniki na ciasto parzone:
- 300 ml wody
- 150 g masła
- 170 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Karpatka - składniki na krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
- 250 g masła
- 200 ml śmietany kremówki 30%
Pozostałe składniki:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Karpatka - przepis:
- Przygotuj ciasto parzone. W rondelku, na małym ogniu, zagotuj wodę z masłem. Wciąż trzymając rondelek na niskiej mocy palnika, stopniowo dodawaj mąkę pszenną i sól. Cały czas mieszaj energicznie masę, aż stanie się gęsta, jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Rondelek zestaw z gazu i pozostaw masę do całkowitego ostudzenia.
- Do ostudzonej masy dodawaj stopniowo jajka. Po każdym dodaniu zmiksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj proszek do pieczenia.
- Przygotowane ciasto parzone podziel na dwie równe części.
- Jedną połowę ciasta równomiernie rozłóż w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy. Z ciasta ściągnij papier do pieczenia. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Z drugą połową ciasta postępuj tak samo jak z pierwszą.
- Przygotuj krem budyniowy. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 200 ml mleka, mąkę i proszki budyniowe. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
- W garnku zagotuj 800 ml mleka. Mieszankę z żółtkami wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego.
- Do wysokiego naczynia wlej śmietanę kremówkę. Ubij na sztywno. Śmietanę dodaj do masy budyniowej, krótko zmiksuj.
- Złóż ciasto. Jeden blat ciasta przełóż do formy, wyłóż cały krem budyniowy. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.