Tradycyjne kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym.
Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym - składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 100 g żółtego sera
- 2 pomidory
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, suszona natka pietruszki
- olej do smażenia
Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym - przepis:
- Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
- Do miski przełóż mięso, wbij jajko, dodaj majonez, ostudzoną cebulę, sol, pieprz, lubczyk i suszoną natkę pietruszki. Dokładnie wyrób masę mięsną.
- Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
- Kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułóż plaster pomidora. Całość posyp serem żółtym startym na średnich oczkach tarki.
- Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.