wtorek, maja 10, 2022

Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Przepyszna sałatka ryżowa z brokułem, jajkiem, serem żółtym, ogórkiem konserwowym i kukurydzą z dodatkiem sosu czosnkowego.
Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 450 g mrożonego brokuła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g żółtego sera
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 250 g)

Sałatka brokułowa z ryżem - składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz


Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym - przepis: 

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 4 minuty. Odcedź, pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  • Jajka, ser i ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miski przełóż majonez, dodaj jogurt grecki, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Wymieszaj. 
  • Do miski przełóż ostudzony ryż, brokuła, jajka, ser, ogórki i odsączoną kukurydzę. Wymieszaj. Dodaj sos czosnkowy, ponownie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

poniedziałek, maja 09, 2022

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Tradycyjne kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym. 
Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym


Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • 2 pomidory
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, suszona natka pietruszki
  • olej do smażenia

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym - przepis:

  • Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż mięso, wbij jajko, dodaj majonez, ostudzoną cebulę, sol, pieprz, lubczyk i suszoną natkę pietruszki. Dokładnie wyrób masę mięsną. 
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
  • Kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułóż plaster pomidora. Całość posyp serem żółtym startym na średnich oczkach tarki. 
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

sobota, maja 07, 2022

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu to pomysł  na pyszny, a zarazem prosty i szybki w przygotowaniu obiad. 
Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 250 g ryżu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 65 g masła
  • 4 łyżki ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka


Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu - przepis: 

  • Ryż ugotuj o połowę krócej, niż podano w przepisie na opakowaniu.
  • Przygotuj zalewę. Zagotuj bulion wraz z masłem i ketchupem.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodka papryką i ostrą papryką.
  • Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany ryż. Na ryżu ułóż kawałki mięsa. Całość zalej zalewą.
  • Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

piątek, maja 06, 2022

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini z szynką w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem sera feta.

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki: 

  • 250 g tortellini z szynką
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 10 połówek suszonych pomidorów oleju
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g sera feta
  • świeżo mielony pieprz

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:   

  • Tortellini ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni roztop masło, dodaj dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj szpinak. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Smaż 3 minuty. Wlej śmietanę kremówkę, dodaj pokruszony ser feta. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj. Smaż przez około 5 minut - do roztopienia się sera i zgęstnienia sosu. 
  • Na patelnię dodaj tortellini, wymieszaj.
Smacznego!
Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

czwartek, maja 05, 2022

Karpatka

Karpatka

Wyśmienita, tradycyjna karpatka zrobiona z ciasta parzonego, które podczas pieczenia pięknie wyrasta, tworząc góry i fale. To najlepszy przepis na karpatkę z kremem budyniowym! 
Karpatka


Karpatka - składniki na ciasto parzone:

  • 300 ml wody
  • 150 g masła
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Karpatka - składniki na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 250 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • cukier puder do oprószenia ciasta


Karpatka - przepis: 

  • Przygotuj ciasto parzone. W rondelku, na małym ogniu, zagotuj wodę z masłem. Wciąż trzymając rondelek na niskiej mocy palnika, stopniowo dodawaj mąkę pszenną i sól. Cały czas mieszaj energicznie masę, aż stanie się gęsta, jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Rondelek zestaw z gazu i pozostaw masę do całkowitego ostudzenia.
  • Do ostudzonej masy dodawaj stopniowo jajka. Po każdym dodaniu zmiksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj proszek do pieczenia.
  • Przygotowane ciasto parzone podziel na dwie równe części. 
  • Jedną połowę ciasta równomiernie rozłóż w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy. Z ciasta ściągnij papier do pieczenia. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Z drugą połową ciasta postępuj tak samo jak z pierwszą. 
  • Przygotuj krem budyniowy. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 200 ml mleka, mąkę i proszki budyniowe. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  • W garnku zagotuj 800 ml mleka. Mieszankę z żółtkami wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego. 
  • Do wysokiego naczynia wlej śmietanę kremówkę. Ubij na sztywno. Śmietanę dodaj do masy budyniowej, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Jeden blat ciasta przełóż do formy, wyłóż cały krem budyniowy. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij. Ciasto wstaw na kilka godzin  do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Karpatka

Karpatka

Karpatka

wtorek, maja 03, 2022

Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

Delikatne, puszyste i aromatyczne placki na słodkiej śmietance z dodatkiem wiórków kokosowych i banana.
Placki kokosowo-bananowe



Placki kokosowo-bananowe - składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 duże banany
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • olej do smażenia


Placki bananowo-kokosowe - przepis:

  • Do miski wlej śmietanę kremówkę, wbij jajka, dodaj cukier trzcinowy, krótko zmiksuj mikserem. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i kaszę mannę. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj rozgniecione widelcem banany, wymieszaj łyżką. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

poniedziałek, maja 02, 2022

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Wyśmienita, wilgotna i puszysta pizza na ziemniaczanym spodzie z dodatkiem sosu pomidorowego, kiełbasy, czerwonej cebuli i sera cheddar. Niebo w gębie!
Pizza ziemniaczana z kiełbasą


Pizza ziemniaczana z kiełbasą - składniki na spód:

  • 300 g ziemniaków
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Pizza ziemniaczana z kiełbasą - składniki na sos pomidorowy:

  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cukru

Pizza ziemniaczana z kiełbasą - pozostałe składniki:

  • 300 g suchej kiełbasy
  • 2 małe cebule czerwone
  • 150 g tartego sera cheddar

Pizza ziemniaczana z kiełbasą - przepis:

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź, opłucz pod zimną wodą, obierz i dokładnie rozgnieć przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, ziemniaki, oliwę z oliwek i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przełóż do miski wysmarowanej cienką warstwą oliwy z oliwek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika (u mnie o wymiarach 38 x 33 cm). Ciasto jest klejące, ale takie ma być. 
  • Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, następnie posyp serem. Kolejno ułóż kiełbasę i cebulę. 
  • Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger