Doskonałe w smaku spaghetti z dodatkiem mięsa mielonego, w kremowym sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem.
Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- 700 g mielonego mięsa wieprzowego
- 500 g mrożonego szpinaku (rozmroź przed użyciem)
- 3/4 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu
- 280 g suszonych pomidorów z oleju
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g tartego parmezanu + odrobina do posypania gotowego spaghetti
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa zioła sycylijskie (użyłam marki Kamis)
Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż przez około 15 minut - do zarumienienia. Dodaj rozmrożony szpinak i wodę po gotowaniu makaronu. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami sycylijskimi. Duś przez 5 minut.
- Na patelnię dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, śmietanę kremówkę i tarty parmezan. Całość duś jeszcze przez 5 minut.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj.
- Spaghetti podawaj posypane tartym parmezanem.