piątek, maja 13, 2022

Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Doskonałe w smaku spaghetti z dodatkiem mięsa mielonego, w kremowym sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem.
Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g mrożonego szpinaku (rozmroź przed użyciem)
  • 3/4 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu
  • 280 g suszonych pomidorów z oleju
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g tartego parmezanu + odrobina do posypania gotowego spaghetti
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa zioła sycylijskie (użyłam marki Kamis)


Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż przez około 15 minut - do zarumienienia. Dodaj rozmrożony szpinak i wodę po gotowaniu makaronu. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami sycylijskimi. Duś przez 5 minut. 
  • Na patelnię dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, śmietanę kremówkę i tarty parmezan. Całość duś jeszcze przez 5 minut. 
  • Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. 
  • Spaghetti podawaj posypane tartym parmezanem. 
Smacznego!
Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

czwartek, maja 12, 2022

Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów

Doskonały w swojej prostocie krem z pieczonych pomidorów z dużą ilością czosnku i ziół. 
Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów - składniki:

  • 6 dużych pomidorów malinowych
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, szczypta cukru pudru
  • oliwa z oliwek

Krem z pieczonych pomidorów - przepis:

  • Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone pomidory, pokrojoną w półplasterki cebulę i obrane ząbki czosnku. Całość obficie polej oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.
  • Bulion zagotuj. Dodaj upieczone pomidory wraz z pozostałymi składnikami. Całość zmiksuj blenderem. Powstały krem przetrzyj przez sito. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru pudru.
  • Gotowy krem podawaj ze śmietanką, grzankami ziołowymi lub czerwonym pesto.
Smacznego!
Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów


wtorek, maja 10, 2022

Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Przepyszna sałatka ryżowa z brokułem, jajkiem, serem żółtym, ogórkiem konserwowym i kukurydzą z dodatkiem sosu czosnkowego.
Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 450 g mrożonego brokuła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g żółtego sera
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 250 g)

Sałatka brokułowa z ryżem - składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz


Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym - przepis: 

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 4 minuty. Odcedź, pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  • Jajka, ser i ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miski przełóż majonez, dodaj jogurt grecki, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Wymieszaj. 
  • Do miski przełóż ostudzony ryż, brokuła, jajka, ser, ogórki i odsączoną kukurydzę. Wymieszaj. Dodaj sos czosnkowy, ponownie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

poniedziałek, maja 09, 2022

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Tradycyjne kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym. 
Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym


Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • 2 pomidory
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, suszona natka pietruszki
  • olej do smażenia

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym - przepis:

  • Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż mięso, wbij jajko, dodaj majonez, ostudzoną cebulę, sol, pieprz, lubczyk i suszoną natkę pietruszki. Dokładnie wyrób masę mięsną. 
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
  • Kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułóż plaster pomidora. Całość posyp serem żółtym startym na średnich oczkach tarki. 
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

sobota, maja 07, 2022

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu to pomysł  na pyszny, a zarazem prosty i szybki w przygotowaniu obiad. 
Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 250 g ryżu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 65 g masła
  • 4 łyżki ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka


Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu - przepis: 

  • Ryż ugotuj o połowę krócej, niż podano w przepisie na opakowaniu.
  • Przygotuj zalewę. Zagotuj bulion wraz z masłem i ketchupem.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodka papryką i ostrą papryką.
  • Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany ryż. Na ryżu ułóż kawałki mięsa. Całość zalej zalewą.
  • Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

piątek, maja 06, 2022

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini z szynką w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem sera feta.

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki: 

  • 250 g tortellini z szynką
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 10 połówek suszonych pomidorów oleju
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g sera feta
  • świeżo mielony pieprz

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:   

  • Tortellini ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni roztop masło, dodaj dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj szpinak. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Smaż 3 minuty. Wlej śmietanę kremówkę, dodaj pokruszony ser feta. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj. Smaż przez około 5 minut - do roztopienia się sera i zgęstnienia sosu. 
  • Na patelnię dodaj tortellini, wymieszaj.
Smacznego!
Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

czwartek, maja 05, 2022

Karpatka

Karpatka

Wyśmienita, tradycyjna karpatka zrobiona z ciasta parzonego, które podczas pieczenia pięknie wyrasta, tworząc góry i fale. To najlepszy przepis na karpatkę z kremem budyniowym! 
Karpatka


Karpatka - składniki na ciasto parzone:

  • 300 ml wody
  • 150 g masła
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Karpatka - składniki na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 250 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • cukier puder do oprószenia ciasta


Karpatka - przepis: 

  • Przygotuj ciasto parzone. W rondelku, na małym ogniu, zagotuj wodę z masłem. Wciąż trzymając rondelek na niskiej mocy palnika, stopniowo dodawaj mąkę pszenną i sól. Cały czas mieszaj energicznie masę, aż stanie się gęsta, jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Rondelek zestaw z gazu i pozostaw masę do całkowitego ostudzenia.
  • Do ostudzonej masy dodawaj stopniowo jajka. Po każdym dodaniu zmiksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj proszek do pieczenia.
  • Przygotowane ciasto parzone podziel na dwie równe części. 
  • Jedną połowę ciasta równomiernie rozłóż w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy. Z ciasta ściągnij papier do pieczenia. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Z drugą połową ciasta postępuj tak samo jak z pierwszą. 
  • Przygotuj krem budyniowy. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 200 ml mleka, mąkę i proszki budyniowe. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  • W garnku zagotuj 800 ml mleka. Mieszankę z żółtkami wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego. 
  • Do wysokiego naczynia wlej śmietanę kremówkę. Ubij na sztywno. Śmietanę dodaj do masy budyniowej, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Jeden blat ciasta przełóż do formy, wyłóż cały krem budyniowy. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij. Ciasto wstaw na kilka godzin  do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Karpatka

Karpatka

Karpatka

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger