Zdrowa, pyszna i pożywna zupa jarzynowa z dodatkiem buraków, białej kapusty, fasoli i szpinaku, serwowana w towarzystwie drobnego makaronu i parmezanu.
Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem - składniki:
- 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 małe cebule
- 3 marchewki
- 1/4 selera korzeniowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 buraki
- 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- dwie garści poszatkowanej białej kapusty
- 1 puszka białej fasoli
- garść świeżego szpinaku
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- ugotowany, drobny makaron
- odrobina parmezanu do posypania gotowej zupy
Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem - przepis:
- Cebulę drobno posiekaj, a marchewki i selera pokrój w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, marchewki i selera. Smaż przez 5 minut. Warzywa zalej bulionem, dodaj buraki pokrojone w kostkę i sok z cytryny. Gotuj przez 15 minut. Dodaj kapustę, gotuj 10 minut. Dodaj odsączoną fasolę i szpinak. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszkę. Zupę dopraw solą i pieprzem.
- Zupę podawaj z drobnym makaronem i parmezanem.