Prosta i ekspresowa w przygotowaniu zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym, ogórkami kiszonymi, papryką i serem żółtym.
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i warzywami - składniki:
- 750 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1,5 szklanki ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3,5 łyżki ketchupu
- 6 ogórków kiszonych
- 2 papryki
- 200 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek
- olej do smażenia
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i warzywami - przepis:
- W pierwszej kolejności ugotuj ryż.
- Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone i przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz tymianek. Smaż przez 15 minut. Kolejno dodaj ketchup, wymieszaj. Smaż jeszcze 3 minuty.
- Ogórki i paprykę pokrój w kostkę, a ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż składniki w następującej kolejności: ryż, połowa sera, mięso, ogórki, papryka, pozostała część sera.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.