Miękkie, soczyste i chrupiące nuggetsy z kurczaka w panierce z bułki tartej i parmezanu.
Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem - składniki:
- 3-4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 - 2 szklanki bułki tartej
- 50 g tartego paremezanu
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
- olej
Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem - przepis:
- Filety oczyść, osusz i pokrój na niewielkie kawałki.
- Do miski przełóż jogurt naturalny, jajka, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Wszystko wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi.
- Do ciasta dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj tak, by każdy kąsek był dobrze nim pokryty. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Bułkę tartę wymieszaj z parmezanem.
- Kawałki filetów panieruj w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch nuggestsów posmaruj olejem.
- Blachę z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.
Smacznego!