Przepyszne ciasto warstwowe składające się z ciasta kakaowego, budyniowego kremu ajerkoniakowego, biszkoptów nasączonych kawą i kremem śmietankowym. Bardzo polecam!
Ciasto kapitańskie - składniki na ciasto kakaowe:
- 3 jajka rozmiar L
- 160 g drobnego cukru
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kapitańskie - składniki na krem ajerkoniakowy:
- 700 ml mleka
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka z jajek rozmiar L
- 200 g masła
- 150 ml ajerkoniaku
Ciasto kapitańskie - składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
- około 200 g okrągłych biszkoptów
- 1 szklanka zaparzonej, mocnej i ostudzonej kawy
- gorzkie kakao do oprószenia ciasta
Ciasto kapitańskie - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto kakaowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Miksuj na najwyższych obrotach miksera, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
- Wodę wymieszaj z olejem. Cały czas ubijając, powoli, małym strumieniem wlewaj wodę z olejem. Do masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi lub szpatułki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj krem ajerkoniakowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka i 100 g cukru. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną masę. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 350 ml mleka. Całość zmiksuj na gładką masę. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch z pozostałym cukrem. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Następnie dodaj ajerkoniak, krótko zmiksuj.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
- Złóż ciasto. Ciasto kakaowe nasącz 3 łyżkami kawy. Na ciasto wyłóż 2/3 kremu ajerkoniakowego. W kawie mocz biszkopty i układaj na kremie. Biszkopty przykryj pozostałym kremem ajerkoniakowym. Teraz wyłóż krem śmietankowy. Ciasto włóż na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprósz ciasto gorzkim kakao.
Źródło przepisu: mojewypieki.com