środa, maja 25, 2022

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Miękkie, aromatyczne i soczyste kotlety mielone z dwóch rodzajów mięsa drobiowego: piersi z kurczaka i polędwiczki z indyka, panierowane w pysznej mieszance składającej się z płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce


Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na kotlety:

  • 600 g mielonej piersi z kurczaka
  • 500 g mielonej polędwiczki z indyka
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na panierkę:

  • 2-3 jajka
  • mąka pszenna
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 5,5 łyżki siemienia lnianego
  • 5,5 łyżki sezamu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1,5 szklanki rozkruszonych płatków kukurydzianych
  • dodatkowo: olej do smażenia


Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - przepis:

  • Do miski przełóż oba rodzaje mięs, wbij jajka, dodaj majonez, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz i dużo czosnku granulowanego. Dokładnie wyrób mięsną masę, po czym włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • W międzyczasie przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wbij jajka i rozkłóć widelcem, do drugiego mąkę, a do trzeciego mieszankę płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
  • Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach owsianych wymieszanych z pozostałymi składnikami.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

wtorek, maja 24, 2022

Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora

Wyśmienity, idealnie doprawiony krem z pieczonego kalafiora z dodatkiem słodkich jabłek i selera naciowego.
Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora - składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże, słodkie jabłka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Krem z pieczonego kalafiora - przepis:

  • Kalafiora podziel na różyczki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
  • W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i pokrojonego w plastry selera naciowego. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka. 
  • Dodaj upieczone różyczki kalafiora. Wlej bulion, dopraw tymiankiem. Gotuj przez 10 minut.
  • Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 
Smacznego!
Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora

poniedziałek, maja 23, 2022

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

Pyszna i pożywna zapiekanka makaronowa z wędliną, pomidorami, papryką i serem żółtym.
Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką


Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 300 g wędliny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano
  • olej do smażenia

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na bok.
  • Na patelni po smażeniu szynki wlej olej, dobrze rozgrzej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 5 minut. Dodaj podsmażoną szynkę, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Smaż przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę, bazylią oraz oregano. 
  • Sos dokładnie wymieszaj z makaronem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

niedziela, maja 22, 2022

Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie

Przepyszne ciasto warstwowe składające się z ciasta kakaowego, budyniowego kremu ajerkoniakowego, biszkoptów nasączonych kawą i kremem śmietankowym. Bardzo polecam!
Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie - składniki na ciasto kakaowe:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 160 g drobnego cukru
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kapitańskie - składniki na krem ajerkoniakowy:

  • 700 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 200 g masła
  • 150 ml ajerkoniaku

Ciasto kapitańskie - składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 200 g okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka zaparzonej, mocnej i ostudzonej kawy
  • gorzkie kakao do oprószenia ciasta


Ciasto kapitańskie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto kakaowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Miksuj na najwyższych obrotach miksera, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. 
  • Wodę wymieszaj z olejem. Cały czas ubijając, powoli, małym strumieniem wlewaj wodę z olejem. Do masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi lub szpatułki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż  papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj krem ajerkoniakowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka i 100 g cukru. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną masę. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 350 ml mleka. Całość zmiksuj na gładką masę. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch z pozostałym cukrem. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Następnie dodaj ajerkoniak, krótko zmiksuj.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę. 
  • Złóż ciasto. Ciasto kakaowe nasącz 3 łyżkami kawy. Na ciasto wyłóż 2/3 kremu ajerkoniakowego. W kawie mocz biszkopty i układaj na kremie. Biszkopty przykryj pozostałym kremem ajerkoniakowym. Teraz wyłóż krem śmietankowy. Ciasto włóż na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprósz ciasto gorzkim kakao.
Smacznego!
Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie


Źródło przepisu: mojewypieki.com

sobota, maja 21, 2022

Filety z piersi kurczaka zapiekane z kaszą kuskus i papryką

Filety z piersi kurczaka zapiekane z kaszą kuskus i papryką

Filety z piersi kurczaka zapiekane z kaszą kuskus i papryką to pyszne, zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu danie jednogarnkowe.
Filety z piersi kurczaka zapiekane z kaszą kuskus i papryką

Filety z piersi kurczaka zapiekane z kaszą kuskus i papryką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 50 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka


Filety z piersi kurczaka zapiekane z kaszą kuskus i papryką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
  • Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
  • Na dno naczynia żaroodpornego lub naczynia do zapiekania wsyp kaszę kuskus. Wyrównaj. Następnie wsyp cebulę i paprykę. Zawartość naczynia zalej wrzącą wodą w taki takiej ilości, by wystawała około 1-2 cm ponad kaszę. Na wierzch ułóż mięso. Na każdym kawałku mięsa ułóż kawałek masła. 
  • Kurczaka z kuskusem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Wierzch gotowego dania oprósz natką pietruszki.
Smacznego!
Filety z piersi kurczaka zapiekane z kaszą kuskus i papryką

Filety z piersi kurczaka zapiekane z kaszą kuskus i papryką

Filety z piersi kurczaka zapiekane z kaszą kuskus i papryką

piątek, maja 20, 2022

Placki z borówkami

Placki z borówkami

Lekkie i puszyste placki na maślance z dodatkiem borówek.
Placki z borówkami

Placki z borówkami - składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 g borówek
  • olej do smażenia

Placki z borówkami - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. 
  • Do miski z żółtkami dodaj maślankę i sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Wsyp mąkę. Krótko zmiksuj. Dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj, by białka nie opadły.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. W każdego placka wciśnij kilka borówek. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Wierzch placków możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki z borówkami

Placki z borówkami

Placki z borówkami

czwartek, maja 19, 2022

Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem

Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem

Miękkie, soczyste i chrupiące nuggetsy z kurczaka w panierce z bułki tartej i parmezanu.
Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem



Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem - składniki:

  • 3-4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 - 2 szklanki bułki tartej
  • 50 g tartego paremezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • olej 

Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Do miski przełóż jogurt naturalny, jajka, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Wszystko wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi.
  • Do ciasta dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj tak, by każdy kąsek był dobrze nim pokryty. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. 
  • Bułkę tartę wymieszaj z parmezanem. 
  • Kawałki filetów panieruj w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wierzch nuggestsów posmaruj olejem.
  • Blachę z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. 
Smacznego!
 
Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem

Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem

Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger