Miękkie, aromatyczne i soczyste kotlety mielone z dwóch rodzajów mięsa drobiowego: piersi z kurczaka i polędwiczki z indyka, panierowane w pysznej mieszance składającej się z płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na kotlety:
- 600 g mielonej piersi z kurczaka
- 500 g mielonej polędwiczki z indyka
- 2 jajka rozmiar M
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na panierkę:
- 2-3 jajka
- mąka pszenna
- 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 5,5 łyżki siemienia lnianego
- 5,5 łyżki sezamu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1,5 szklanki rozkruszonych płatków kukurydzianych
- dodatkowo: olej do smażenia
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - przepis:
- Do miski przełóż oba rodzaje mięs, wbij jajka, dodaj majonez, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz i dużo czosnku granulowanego. Dokładnie wyrób mięsną masę, po czym włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wbij jajka i rozkłóć widelcem, do drugiego mąkę, a do trzeciego mieszankę płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
- Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach owsianych wymieszanych z pozostałymi składnikami.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.