Aromatyczne kotlety mielone nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami.
Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami - składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżka majonezu
- 150 g mozzarelli
- około 10 połówek suszonych pomidorów z oleju
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kotlety mielone nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis:
- Kajzerkę namocz w mleku.
- Do miski dodaj mięso mielone, dobrze odciśniętą kajzerkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną cebulę, wbij jajka, dodaj śmietanę i majonez oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Z masy formuj kotlety. Do środka każdego kotleta włóż kawałek mozzarelli i kawałek suszonego pomidora.
- Kotlety obtocz w bułce tartej.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.