Pyszne i aromatyczne polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie porowym.
Polędwiczki w sosie porowym - składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml śmietanki 18%
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Polędwiczki w sosie porowym - przepis:
- Mięso oczyść i osusz. Pokrój na 1 cm plastry i delikatnie rozpłaszcz ręką. Bezpośrednio przed smażeniem dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Mięso włóż na rozgrzany tłuszcz i smaż na dużej mocy palnika przez 1 minutę, po czym przewróć na drugą stronę i również smaż przez 1 minutę. Kawałki mięsa odłóż na talerz.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć pokrojonego w półplasterki pora, dopraw solą i tymiankiem. Smaż przez 3 minuty. Wlej 1/3 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś przez 2 minuty. Do sosu dodaj podsmażone polędwiczki. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do miękkości mięsa.
- Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej śmietankę, dodaj musztardę. Zagotuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.