Wyśmienite, lekkie, kruche i kremowe ciasto składające się z warstwy ciasta kruchego i zapieczonej na nim warstwy truskawkowej, kremu na bazie mascarpone oraz bezy. Na jednym kawałku z pewnością nie poprzestaniesz. To ciasto z truskawkami jest przepyszne!
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 180 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na warstwę truskawkową:
- 1 kg truskawek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na bezę:
- 5 białek z jajek rozmiar M
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na krem:
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka i cukier puder. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Przygotuj warstwę z truskawkami. Truskawki pokrój na dość małe kawałki. Truskawki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy formy wylep przygotowanym ciastem. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po upływie tego czasu na kruche ciasto wyłóż nadzienie truskawkowe i piecz przez kolejne 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj bezę. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną.
- Identyczną blaszkę, w której piekłeś ciasto kruche, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj krem. Mascarpone ubij ze śmietaną kremówką na sztywny, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
- Złóż ciasto. Krem wyłóż na upieczone ciasto z truskawkami, wyrównaj. Na wierzchu ułóż bezę.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.