piątek, czerwca 10, 2022

Placki z cukinii z serem feta

Placki z cukinii z serem feta

Pyszne, zdrowe, ekspresowe w przygotowaniu placki z cukinii z dodatkiem sera feta.
Placki z cukinii z serem feta

Placki z cukinii z serem feta - składniki:

  • 1 cukinia o wadze 350 g
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera feta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: kwaśna śmietana do podania


Placki z cukinii z serem feta - przepis:

  • Cukinię umyj, osusz i wraz ze skórką zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Do cukinii dodaj sól, wymieszaj i odstaw na bok na 15 minut, by cukinia puściła sok.
  • Po upływie powyższego czasu dokładnie odciśnij nadmiar soku. 
  • Do odciśniętej cukinii dodaj jajko, mąkę pszenną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek oraz pieprz. Wymieszaj. Dodaj rozgniecioną widelcem fetę, ponownie wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Placki podawaj z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Placki z cukinii z serem feta

czwartek, czerwca 09, 2022

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Wyśmienite, lekkie, kruche i kremowe ciasto składające się z warstwy ciasta kruchego i zapieczonej na nim warstwy truskawkowej, kremu na bazie mascarpone oraz bezy. Na jednym kawałku z pewnością nie poprzestaniesz. To ciasto z truskawkami jest przepyszne!
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na warstwę truskawkową:

  • 1 kg truskawek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na bezę:

  • 5 białek z jajek rozmiar M
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na krem:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka i cukier puder. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 
  • Przygotuj warstwę z truskawkami. Truskawki pokrój na dość małe kawałki. Truskawki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy formy wylep przygotowanym ciastem. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po upływie tego czasu na kruche ciasto wyłóż nadzienie truskawkowe i piecz przez kolejne 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj bezę. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. 
  • Identyczną blaszkę, w której piekłeś ciasto kruche, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj krem. Mascarpone ubij ze śmietaną kremówką na sztywny, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. 
  • Złóż ciasto. Krem wyłóż na upieczone ciasto z truskawkami, wyrównaj. Na wierzchu ułóż bezę. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

środa, czerwca 08, 2022

Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą

Wyjątkowo pyszne połączenie buraków, fety, awokado, rukoli i orzechów włoskich. Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z burakiem i fetą to idealny posiłek na każdą porę dnia.
Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą - składniki:

  • 3 garście rukoli
  • 3 średniej wielkości ugotowane buraki
  • 0,5 awokado
  • 75 g sera feta
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz


Sałatka z burakiem i fetą - przepis:

  • Buraki, awokado i fetę pokrój w kostkę. 
  • Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni.
  • Do szklanki wlej ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż rukolę, następnie buraki, awokado i fetę. Sałatkę polej sosem i posyp prażonymi orzechami włoskimi. 
Smacznego!
Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą


wtorek, czerwca 07, 2022

Szparagi z chrupiącą posypką

Szparagi z chrupiącą posypką

Wyśmienite, niesamowicie aromatyczne szparagi z czosnkiem, parmezanem i chrupiącą bułką tartą typu Panko.
Szparagi z chrupiącą posypką

Szparagi z chrupiącą posypką - składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1,5 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki bułki tartej Panko
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz


Szparagi z chrupiącą posypką - przepis: 

  • Szparagi oczyść i odłam ich zdrewnianiałe końce. 
  • Do miski dodaj masło, oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, parmezan, bułkę tartą panko, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dodaj szparagi i dokładnie wymieszaj w taki sposób, by wszystkie szparagi były dobrze pokryte posypką. 
  • Szparagi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut. Na 2 minuty przed końcem pieczenia włącz termoobieg, by nieco przyrumienić szparagi.
Smacznego!
Szparagi z chrupiącą posypką

Szparagi z chrupiącą posypką

poniedziałek, czerwca 06, 2022

Zapiekanka serowa ze szparagami

Zapiekanka serowa ze szparagami

Wyśmienita zapiekanka ze szparagami z dodatkiem trzech rodzajów serów: serka śmietankowego, parmezanu i mozzarelli. Zapiekanka serowa ze szparagami doskonale sprawdza się jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych.
Zapiekanka serowa ze szparagami


Zapiekanka serowa ze szparagami - składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1 mała cebula 
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 225 g serka śmietankowego typu Twój Smak lub Almette
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 1 szklanka tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie (użyłam z firmy Kamis), ostra papryka
  • garść natki pietruszki

Zapiekanka serowa ze szparagami - przepis:

  • Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końce. 
  • Naczynie do zapiekania posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek. 
  • Szparagi przełóż do naczynia, posyp pokrojoną w piórka cebulą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dopraw ziołami włoskimi, ostrą papryką, solą i pieprzem.
  • W misce wymieszaj serek śmietankowy i bulion. Powstałą masę przełóż na szparagi. Posyp parmezanem i tartą mozzarellą.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia możesz włączyć termoobieg, by ser lepiej się przyrumienił. 
  • Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zapiekanka serowa ze szparagami

Zapiekanka serowa ze szparagami

niedziela, czerwca 05, 2022

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym

Pyszne i aromatyczne polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie porowym.
Polędwiczki w sosie porowym


Polędwiczki w sosie porowym - składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek


Polędwiczki w sosie porowym - przepis: 

  • Mięso oczyść i osusz. Pokrój na 1 cm plastry i delikatnie rozpłaszcz ręką. Bezpośrednio przed smażeniem dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Mięso włóż na rozgrzany tłuszcz i smaż na dużej mocy palnika przez 1 minutę, po czym przewróć na drugą stronę i również smaż przez 1 minutę. Kawałki mięsa odłóż na talerz.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć pokrojonego w półplasterki pora, dopraw solą i tymiankiem. Smaż przez 3 minuty. Wlej 1/3 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś przez 2 minuty. Do sosu dodaj podsmażone polędwiczki. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do miękkości mięsa. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej śmietankę, dodaj musztardę. Zagotuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
Smacznego!
Polędwiczki w sosie porowym

Polędwiczki w sosie porowym

piątek, czerwca 03, 2022

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Pyszne, puszyste, wspaniale pachnące i smakujące drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem, od których trudno się oderwać.
Drożdżówki z truskawkami


Drożdżówki z truskawkami - składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka letniego mleka

Drożdżówki z truskawkami - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 120 g roztopionego i ostudzonego masła
  • do posmarowania: mleko

Drożdżówki z truskawkami - pozostałe składniki:

  • 450 g truskawek
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego (proszku)
  • kruszonka: 100 g mąki + 50 g cukru + 50 g masła
  • lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki letniego jogurtu greckiego

Drożdżówki z truskawkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Truskawki odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z proszkiem kisielowym. 
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel je na 16 części. 
  • Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. 
  • Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek. 
  • Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem. 
  • Do dołka każdej drożdżówki wyłóż 1 czubatą łyżkę truskawek. Całość posyp kruszonką.
  • Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z letnim jogurtem greckim. Drożdżówki polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger