Pyszne i chrupiące polędwiczki z indyka w złocistej panierce.
Kurczak w złocistej panierce - składniki:
- 500 g polędwiczek z indyka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- olej do smażenia
Kurczak w złocistej panierce - przepis:
- Polędwiczki oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj mąkę, mleko i jajko. Dodaj sos sojowy, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Ponownie wymieszaj.
- Do powstałego ciasta dodaj polędwiczki, wymieszaj i włóż na 45 minut do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu polędwiczki obtocz w mące pszennej.
- Na patelni lub w garnku rozgrzej olej (taką ilość, by mięso smażyło się na głębokim oleju). Do rozgrzanego oleju wkładaj po kilka kawałków mięsa, smaż kilka minut - do uzyskania złocistego koloru.