poniedziałek, czerwca 13, 2022

Indyk w złocistej panierce

Indyk w złocistej panierce

Pyszne i chrupiące polędwiczki z indyka w złocistej panierce.
Indyk w złocistej panierce

Kurczak w złocistej panierce - składniki:

  • 500 g polędwiczek z indyka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • olej do smażenia


Kurczak w złocistej panierce  - przepis:

  • Polędwiczki oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • W misce wymieszaj mąkę, mleko i jajko. Dodaj sos sojowy, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Ponownie wymieszaj. 
  • Do powstałego ciasta dodaj polędwiczki, wymieszaj i włóż na 45 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu polędwiczki obtocz w mące pszennej. 
  • Na patelni lub w garnku rozgrzej olej (taką ilość, by mięso smażyło się na głębokim oleju). Do rozgrzanego oleju wkładaj po kilka kawałków mięsa, smaż kilka minut - do uzyskania złocistego koloru. 
Smacznego!
Indyk w złocistej panierce

Indyk w złocistej panierce

sobota, czerwca 11, 2022

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Przepyszne ciasto na kruchym spodzie z dodatkiem rabarbaru, konfitury malinowej, chrupiącej bezy i płatków migdałowych. To ciasto z rabarbarem to prawdziwe niebo w gębie!
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 żółtka
  • 200 g zimnego masła

Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na warstwę z rabarbarem:

  • 750 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g konfitury malinowej
  • 3,5 łyżki płatków migdałowych

Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto z rabarbarem i bezą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj żółtka oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem. Nakłuj widelcem. Formę wraz z ciastem włóż do lodówki na 20 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj warstwę z rabarbarem. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze, około 1 cm kawałki. Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz 100 g konfitury. Wymieszaj. 
  • Podpieczone kruche ciasto posmaruj pozostałymi 100 g konfitury. Następnie wyłóż rabarbar. 
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier i ubijaj do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
  • Bezę wyłóż na owoce. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni, włącz termoobieg i susz ciasto jeszcze przez kolejne 20 minut. 
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą


Źródło przepisu: wypiekibeaty.com.pl

piątek, czerwca 10, 2022

Placki z cukinii z serem feta

Placki z cukinii z serem feta

Pyszne, zdrowe, ekspresowe w przygotowaniu placki z cukinii z dodatkiem sera feta.
Placki z cukinii z serem feta

Placki z cukinii z serem feta - składniki:

  • 1 cukinia o wadze 350 g
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera feta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: kwaśna śmietana do podania


Placki z cukinii z serem feta - przepis:

  • Cukinię umyj, osusz i wraz ze skórką zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Do cukinii dodaj sól, wymieszaj i odstaw na bok na 15 minut, by cukinia puściła sok.
  • Po upływie powyższego czasu dokładnie odciśnij nadmiar soku. 
  • Do odciśniętej cukinii dodaj jajko, mąkę pszenną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek oraz pieprz. Wymieszaj. Dodaj rozgniecioną widelcem fetę, ponownie wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Placki podawaj z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Placki z cukinii z serem feta

czwartek, czerwca 09, 2022

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Wyśmienite, lekkie, kruche i kremowe ciasto składające się z warstwy ciasta kruchego i zapieczonej na nim warstwy truskawkowej, kremu na bazie mascarpone oraz bezy. Na jednym kawałku z pewnością nie poprzestaniesz. To ciasto z truskawkami jest przepyszne!
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na warstwę truskawkową:

  • 1 kg truskawek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na bezę:

  • 5 białek z jajek rozmiar M
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na krem:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka i cukier puder. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 
  • Przygotuj warstwę z truskawkami. Truskawki pokrój na dość małe kawałki. Truskawki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy formy wylep przygotowanym ciastem. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po upływie tego czasu na kruche ciasto wyłóż nadzienie truskawkowe i piecz przez kolejne 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj bezę. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. 
  • Identyczną blaszkę, w której piekłeś ciasto kruche, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj krem. Mascarpone ubij ze śmietaną kremówką na sztywny, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. 
  • Złóż ciasto. Krem wyłóż na upieczone ciasto z truskawkami, wyrównaj. Na wierzchu ułóż bezę. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

środa, czerwca 08, 2022

Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą

Wyjątkowo pyszne połączenie buraków, fety, awokado, rukoli i orzechów włoskich. Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z burakiem i fetą to idealny posiłek na każdą porę dnia.
Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą - składniki:

  • 3 garście rukoli
  • 3 średniej wielkości ugotowane buraki
  • 0,5 awokado
  • 75 g sera feta
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz


Sałatka z burakiem i fetą - przepis:

  • Buraki, awokado i fetę pokrój w kostkę. 
  • Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni.
  • Do szklanki wlej ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż rukolę, następnie buraki, awokado i fetę. Sałatkę polej sosem i posyp prażonymi orzechami włoskimi. 
Smacznego!
Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą


wtorek, czerwca 07, 2022

Szparagi z chrupiącą posypką

Szparagi z chrupiącą posypką

Wyśmienite, niesamowicie aromatyczne szparagi z czosnkiem, parmezanem i chrupiącą bułką tartą typu Panko.
Szparagi z chrupiącą posypką

Szparagi z chrupiącą posypką - składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1,5 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki bułki tartej Panko
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz


Szparagi z chrupiącą posypką - przepis: 

  • Szparagi oczyść i odłam ich zdrewnianiałe końce. 
  • Do miski dodaj masło, oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, parmezan, bułkę tartą panko, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dodaj szparagi i dokładnie wymieszaj w taki sposób, by wszystkie szparagi były dobrze pokryte posypką. 
  • Szparagi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut. Na 2 minuty przed końcem pieczenia włącz termoobieg, by nieco przyrumienić szparagi.
Smacznego!
Szparagi z chrupiącą posypką

Szparagi z chrupiącą posypką

poniedziałek, czerwca 06, 2022

Zapiekanka serowa ze szparagami

Zapiekanka serowa ze szparagami

Wyśmienita zapiekanka ze szparagami z dodatkiem trzech rodzajów serów: serka śmietankowego, parmezanu i mozzarelli. Zapiekanka serowa ze szparagami doskonale sprawdza się jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych.
Zapiekanka serowa ze szparagami


Zapiekanka serowa ze szparagami - składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1 mała cebula 
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 225 g serka śmietankowego typu Twój Smak lub Almette
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 1 szklanka tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie (użyłam z firmy Kamis), ostra papryka
  • garść natki pietruszki

Zapiekanka serowa ze szparagami - przepis:

  • Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końce. 
  • Naczynie do zapiekania posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek. 
  • Szparagi przełóż do naczynia, posyp pokrojoną w piórka cebulą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dopraw ziołami włoskimi, ostrą papryką, solą i pieprzem.
  • W misce wymieszaj serek śmietankowy i bulion. Powstałą masę przełóż na szparagi. Posyp parmezanem i tartą mozzarellą.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia możesz włączyć termoobieg, by ser lepiej się przyrumienił. 
  • Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zapiekanka serowa ze szparagami

Zapiekanka serowa ze szparagami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger