Puszyste i ekspresowe w przygotowaniu placki na maślance z jabłkiem.
Placki na maślance z jabłkami - składniki:
- 250 ml maślanki
- 1 jajko rozmiar M
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 duże jabłko
- cukier puder do oprószenia placków
Placki na maślance z jabłkami - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski wlej maślankę i wbij jajko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, sól oraz cukier. Ponownie krótko zmiksuj.
- Jabłko obierz i pokrój w kostkę, dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.