sobota, czerwca 18, 2022

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Przepis na ekspresowy w przygotowaniu, pyszny makaron z brokułem, papryką, orzechami włoskimi i fetą. Pycha!
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - składniki:

  • 350 g makaronu penne
  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona 
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • dwie garście orzechów włoskich
  • około 100 g sera feta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną paprykę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj ugotowany makaron i różyczki brokuła. Całość zalej śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut - do zgęstnienia sosu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj. 
  • Makaron przełóż na  talerze, posyp pokrojonym w kostkę serem feta.
Smacznego!
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

piątek, czerwca 17, 2022

Placki na maślance z jabłkami

Placki na maślance z jabłkami

Puszyste i ekspresowe w przygotowaniu placki na maślance z jabłkiem. 
Placki na maślance z jabłkami

Placki na maślance z jabłkami - składniki:

  • 250 ml maślanki
  • 1 jajko rozmiar M
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder do oprószenia placków


Placki na maślance z jabłkami - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wlej maślankę i wbij jajko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, sól oraz cukier. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Jabłko obierz i pokrój w kostkę, dodaj do ciasta, wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki na maślance z jabłkami

czwartek, czerwca 16, 2022

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Aromatyczna zapiekanka, w skład której wchodzi cukinia i pomidory zapiekane z dużą ilością czosnku i parmezanu. Letnie zapiekanka warzywna to pyszny dodatek do obiadu mięsnego lub samodzielna, zdrowa przekąska.
Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem - składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 4 pomidory
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich (użyłam z firmy Kamis)


Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem - przepis:

  • Cukinię i pomidory pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski.
  • W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zioła włoskie. Mieszankę wlej do warzyw, dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą z oliwek. Cukinię i pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa układaj pionowo, ściśle obok siebie, tak jak to jest przedstawione na zdjęciu. Wierzch warzyw posyp solą i pieprzem oraz tartym parmezanem.
  • Zapiekankę warzywną wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

środa, czerwca 15, 2022

Makaron z szynką i pieczarkami

Makaron z szynką i pieczarkami

Pyszny i pożywny makaron z pieczarkami i szynką w kremowym sosie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego, śmietany kremówki i serka topionego o smaku ziołowym.
Makaron z szynką i pieczarkami

Makaron z szynką i pieczarkami - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 400 g szynki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g serka topionego ziołowego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • garść natki pietruszki
  • garść parmezanu
  • olej do smażenia


Makaron z szynką i pieczarkami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż przez około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu. 
  • Na drugą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż do zarumienienia. 
  • Na patelnię z pieczarkami wlej bulion, śmietankę i dodaj podsmażoną szynkę. 
  • Do miseczki dodaj serek ziołowy, wlej kilka łyżek gorącego płynu z patelni, dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Zawartość patelni smaż przez około 5-7 minut, do momentu zgęstnienia sosu. 
  • Makaron wymieszaj z powstałym sosem. Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego!
Makaron z szynką i pieczarkami

wtorek, czerwca 14, 2022

Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym

Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym

Pyszne ciasto z truskawkami składające się z puszystego, wilgotnego biszkoptu, musu truskawkowego i wyśmienitego kremu budyniowego z dodatkiem ajerkoniaku.
Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym



Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • 36 g oleju

Składniki na mus truskawkowy:

  • 1 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki cukru

Składniki na krem ajerkoniakowy:

  • 600 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 500 ml ajerkoniaku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła

Pozostałe składniki:

  • około 75 g białej czekolady


Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym - przepis:

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj mus truskawkowy. Oczyszczone truskawki przełóż do garnka i zmiksuj blenderem. Do truskawek dodaj cukier, postaw na kuchence i zagotuj. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i wsyp galaretki. Dokładnie wymieszaj - do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Mus pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, by lekko stężał.
  • Przygotuj krem ajerkoniakowy. W rondelku zagotuj mleko. Proszki budyniowe dokładnie wymieszaj z ajerkoniakiem i cukrem. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. 
  • Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu włóż do formy, Wyłóż tężejący mus truskawkowy. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia musu. Kolejno wyłóż 2/3 kremu ajerkoniakowego, ułóż drugi blat biszkoptu, rozsmaruj pozostały krem. Wierzch ciasta oprósz białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego! 
Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym

Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym

Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym

poniedziałek, czerwca 13, 2022

Indyk w złocistej panierce

Indyk w złocistej panierce

Pyszne i chrupiące polędwiczki z indyka w złocistej panierce.
Indyk w złocistej panierce

Kurczak w złocistej panierce - składniki:

  • 500 g polędwiczek z indyka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • olej do smażenia


Kurczak w złocistej panierce  - przepis:

  • Polędwiczki oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • W misce wymieszaj mąkę, mleko i jajko. Dodaj sos sojowy, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Ponownie wymieszaj. 
  • Do powstałego ciasta dodaj polędwiczki, wymieszaj i włóż na 45 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu polędwiczki obtocz w mące pszennej. 
  • Na patelni lub w garnku rozgrzej olej (taką ilość, by mięso smażyło się na głębokim oleju). Do rozgrzanego oleju wkładaj po kilka kawałków mięsa, smaż kilka minut - do uzyskania złocistego koloru. 
Smacznego!
Indyk w złocistej panierce

Indyk w złocistej panierce

sobota, czerwca 11, 2022

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Przepyszne ciasto na kruchym spodzie z dodatkiem rabarbaru, konfitury malinowej, chrupiącej bezy i płatków migdałowych. To ciasto z rabarbarem to prawdziwe niebo w gębie!
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 żółtka
  • 200 g zimnego masła

Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na warstwę z rabarbarem:

  • 750 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g konfitury malinowej
  • 3,5 łyżki płatków migdałowych

Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto z rabarbarem i bezą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj żółtka oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem. Nakłuj widelcem. Formę wraz z ciastem włóż do lodówki na 20 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj warstwę z rabarbarem. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze, około 1 cm kawałki. Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz 100 g konfitury. Wymieszaj. 
  • Podpieczone kruche ciasto posmaruj pozostałymi 100 g konfitury. Następnie wyłóż rabarbar. 
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier i ubijaj do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
  • Bezę wyłóż na owoce. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni, włącz termoobieg i susz ciasto jeszcze przez kolejne 20 minut. 
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą


Źródło przepisu: wypiekibeaty.com.pl
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger