Przepis na ekspresowy w przygotowaniu, pyszny makaron z brokułem, papryką, orzechami włoskimi i fetą. Pycha!
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - składniki:
- 350 g makaronu penne
- 1 brokuł
- 1 papryka czerwona
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- dwie garście orzechów włoskich
- około 100 g sera feta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
- Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną paprykę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj ugotowany makaron i różyczki brokuła. Całość zalej śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut - do zgęstnienia sosu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj.
- Makaron przełóż na talerze, posyp pokrojonym w kostkę serem feta.