Schab duszony w lekkim sosie z dodatkiem marchewki, pora i koperku.
Schab w sosie koperkowym z marchewką - składniki:
- 1,5 kg schabu
- 3 marchewki
- 1 duża, biała i jasnozielona część pora
- 3 ząbki czosnku
- 1200 ml bulionu
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 duży pęczek koperku
- mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, tymianek
- olej do smażenia
Schab w sosie koperkowym z marchewką - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Kawałki mięsa obtocz w mące ziemniaczanej.
- Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kawałki schabu - do zarumienienia.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć startą na dużych oczkach tarki marchewkę i drobno posiekanego pora. Smaż przez 5 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 2 minuty.
- Warzywa przełóż do garnka, dodaj również mięso. Całość zalej bulionem. Przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 50 minut - do miękkości mięsa. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, wlej śmietanę kremówkę i dodaj posiekany koperek.