poniedziałek, czerwca 20, 2022

Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem

Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem

Schab duszony w lekkim sosie z dodatkiem marchewki, pora i koperku.
Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem





Schab w sosie koperkowym z marchewką - składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 3 marchewki
  • 1 duża, biała i jasnozielona część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1200 ml bulionu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 duży pęczek koperku
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, tymianek
  • olej do smażenia


Schab w sosie koperkowym z marchewką - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Kawałki mięsa obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kawałki schabu - do zarumienienia. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć startą na dużych oczkach tarki marchewkę i drobno posiekanego pora. Smaż przez 5 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 2 minuty. 
  • Warzywa przełóż do garnka, dodaj również mięso. Całość zalej bulionem. Przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 50 minut - do miękkości mięsa. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, wlej śmietanę kremówkę i dodaj posiekany koperek. 
Smacznego! 
Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem

Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem

niedziela, czerwca 19, 2022

Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto na jogurcie greckim z rabarbarem i truskawkami, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać do formy, ułożyć owoce i gotowe!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem



Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem - składniki:

  • 125 g jogurtu greckiego
  • 125 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 3 jajka rozmiar M
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia


Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski dodaj jogurt grecki, masło, jajka, cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 centymetrowe kawałki. 
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzch poukładaj rabarbar, a następnie truskawki. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

sobota, czerwca 18, 2022

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Przepis na ekspresowy w przygotowaniu, pyszny makaron z brokułem, papryką, orzechami włoskimi i fetą. Pycha!
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - składniki:

  • 350 g makaronu penne
  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona 
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • dwie garście orzechów włoskich
  • około 100 g sera feta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną paprykę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj ugotowany makaron i różyczki brokuła. Całość zalej śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut - do zgęstnienia sosu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj. 
  • Makaron przełóż na  talerze, posyp pokrojonym w kostkę serem feta.
Smacznego!
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

piątek, czerwca 17, 2022

Placki na maślance z jabłkami

Placki na maślance z jabłkami

Puszyste i ekspresowe w przygotowaniu placki na maślance z jabłkiem. 
Placki na maślance z jabłkami

Placki na maślance z jabłkami - składniki:

  • 250 ml maślanki
  • 1 jajko rozmiar M
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder do oprószenia placków


Placki na maślance z jabłkami - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wlej maślankę i wbij jajko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, sól oraz cukier. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Jabłko obierz i pokrój w kostkę, dodaj do ciasta, wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki na maślance z jabłkami

czwartek, czerwca 16, 2022

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Aromatyczna zapiekanka, w skład której wchodzi cukinia i pomidory zapiekane z dużą ilością czosnku i parmezanu. Letnie zapiekanka warzywna to pyszny dodatek do obiadu mięsnego lub samodzielna, zdrowa przekąska.
Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem - składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 4 pomidory
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich (użyłam z firmy Kamis)


Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem - przepis:

  • Cukinię i pomidory pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski.
  • W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zioła włoskie. Mieszankę wlej do warzyw, dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą z oliwek. Cukinię i pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa układaj pionowo, ściśle obok siebie, tak jak to jest przedstawione na zdjęciu. Wierzch warzyw posyp solą i pieprzem oraz tartym parmezanem.
  • Zapiekankę warzywną wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

środa, czerwca 15, 2022

Makaron z szynką i pieczarkami

Makaron z szynką i pieczarkami

Pyszny i pożywny makaron z pieczarkami i szynką w kremowym sosie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego, śmietany kremówki i serka topionego o smaku ziołowym.
Makaron z szynką i pieczarkami

Makaron z szynką i pieczarkami - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 400 g szynki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g serka topionego ziołowego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • garść natki pietruszki
  • garść parmezanu
  • olej do smażenia


Makaron z szynką i pieczarkami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż przez około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu. 
  • Na drugą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż do zarumienienia. 
  • Na patelnię z pieczarkami wlej bulion, śmietankę i dodaj podsmażoną szynkę. 
  • Do miseczki dodaj serek ziołowy, wlej kilka łyżek gorącego płynu z patelni, dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Zawartość patelni smaż przez około 5-7 minut, do momentu zgęstnienia sosu. 
  • Makaron wymieszaj z powstałym sosem. Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego!
Makaron z szynką i pieczarkami

wtorek, czerwca 14, 2022

Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym

Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym

Pyszne ciasto z truskawkami składające się z puszystego, wilgotnego biszkoptu, musu truskawkowego i wyśmienitego kremu budyniowego z dodatkiem ajerkoniaku.
Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym



Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • 36 g oleju

Składniki na mus truskawkowy:

  • 1 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki cukru

Składniki na krem ajerkoniakowy:

  • 600 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 500 ml ajerkoniaku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła

Pozostałe składniki:

  • około 75 g białej czekolady


Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym - przepis:

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj mus truskawkowy. Oczyszczone truskawki przełóż do garnka i zmiksuj blenderem. Do truskawek dodaj cukier, postaw na kuchence i zagotuj. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i wsyp galaretki. Dokładnie wymieszaj - do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Mus pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, by lekko stężał.
  • Przygotuj krem ajerkoniakowy. W rondelku zagotuj mleko. Proszki budyniowe dokładnie wymieszaj z ajerkoniakiem i cukrem. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. 
  • Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu włóż do formy, Wyłóż tężejący mus truskawkowy. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia musu. Kolejno wyłóż 2/3 kremu ajerkoniakowego, ułóż drugi blat biszkoptu, rozsmaruj pozostały krem. Wierzch ciasta oprósz białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego! 
Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym

Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym

Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger