Ekspresowy w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami, ricottą i nerkowcami. Pycha!
Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą - składniki:
- 350 g makaronu
- 250 g suszonych pomidorów z oleju
- 200 g ricotty
- 50 g nerkowców
- 120 ml oleju po suszonych pomidorach
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawy: pieprz, wędzona papryka, ostra papryka
- 200 g wędzonego boczku
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron odcedź, pozostaw jednak pół szklanki wody po gotowaniu makaronu.
- Do wysokiego pojemnika przełóż suszone pomidory, ricottę, nerkowce, olej po suszonych pomidorach, sok z cytryny, ostrą i wędzoną paprykę oraz pieprz. Zmiksuj blenderem na gładką pastę.
- Rozgrzej patelnię. Na suchą patelnię wrzuć drobno posiekany boczek, smaż przez około 5 minut - do momentu, aż boczek się zarumieni i stanie się chrupiący. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj wcześniej przygotowaną pastę z suszonych pomidorów, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Patelnię zdejmij z ognia. Teraz dodaj makaron i pozostałe 0,5 szklanki wody po gotowaniu makaronu. Wymieszaj. W razie potrzeby dopraw makaron solą i pieprzem.