Makaron spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego, pora, marchewki, papryki, pomidorów i mascarpone. Pyszne i proste danie, idealnie na obiad lub kolację.
Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone - składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 0,5 białej części pora
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki mascarpone
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, chili pieprz cayenne
- olej do smażenia
- opcjonalnie: garść natki pietruszki do posypania
Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i mascarpone - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pora pokrój w półplasterki, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię i pieprz cayenne. Smaż 8 minut. Dodaj pora, marchewkę i paprykę. Smaż 5 minut. Na patelnię wlej bulion, przykryj pokrywką, zagotuj i gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
- Na patelnię dodaj pomidory z puszki, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj, gotuj do momentu, aż mascarpone całkowicie się rozpuści.
- W razie potrzeby dopraw spaghetti solą i pieprzem.
- Gotowe danie możesz posypać natką pietruszki.