Pyszne ciasto z wiśniami składające się z kakaowego biszkoptu, wiśni, kremu czekoladowego z Nutellą, kremu śmietankowego i bezy.
Kostka czekoladowa z wiśniami - składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao
- na nasączenie: 0,5 szklanki zaparzonej, mocnej kawy + 2 łyżeczki cukru
Kostka czekoladowa z wiśniami - składniki na bezę:
- 4 białka z jajek rozmiar L
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki kakao
Kostka czekoladowa z wiśniami - składniki na krem czekoladowy:
- 650 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki Nutelli
- 3 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
- około 450 g wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych
Kostka czekoladowa z wiśniami - przepis:
- Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
- Przygotuj bezę. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesiane kakao.
- Identyczną blaszkę, w której piekłeś biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone na gęsty krem. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
- Ciasto podziel na dwie części. Do jednej części stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj Nutellę. Po każdym dodaniu krótko zmiksuj. Do drugiej części dodaj cukier puder, krótko zmiksuj.
- Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptu, lekko nasącz kawą wymieszaną z cukrem, ułóż wiśnie. Na wiśnie wyłóż krem czekoladowy, przykryj drugim blatem biszkoptu, lekko nasącz. Wyłóż jasny krem. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na kilka godzin do lodówki.
- Bezpośrednio przed podaniem ułóż na jasnym kremie bezę, pokrój na kawałki.