Ekspresowy w przygotowaniu, niezwykle kremowy, jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - serowym z dodatkiem czerwonej papryki.
Makaron z kurczakiem w sosie serowym - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 300 g makaronu
- 150 g serka topionego śmietankowego
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek, ostra papryka
- olej do smażenia
Makaron z kurczakiem w sosie serowym - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj mięso i przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek i ostrą paprykę. Smaż do zarumienienia.
- Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Wlej bulion i śmietankę. Dodaj surowy makaron. Przykryj patelnię pokrywką. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość patelni.
- Dodaj serek topiony, mieszaj do momentu rozpuszczenia. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw danie solą i pieprzem.