Piersi z kurczaka pieczone w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i parmezanu. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na pieczone piersi z kurczaka.
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:
- 3 małe filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 15 połówek suszonych pomidorów z oleju
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego
- 200 g śmietany 18%
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- garść świeżego szpinaku
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, mieszanka ziół sycylijskich, czosnek granulowany
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami sycylijskimi. Powstałą mieszanką natrzyj piersi z kurczaka z każdej ze stron. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na kurczaka ułóż pokrojone suszone pomidory.
- Do wysokiego naczynia wlej bulion, dodaj śmietanę, czosnek, sól i tarty parmezan. Dokładnie wymieszaj. Mieszaninę wylej na kurczaka ułożonego w naczyniu.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i odstaw na bok na około 10 minut. W tym czasie szpinak zmięknie w gorącym, kremowym sosie.