sobota, lipca 30, 2022

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu gołąbki bez zawijania, pieczone w sosie pomidorowym. Mniam!
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania - składniki na gołąbki:

  • 350 g białej kapusty
  • 125 g ryżu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • olej do smażenia

Gołąbki bez zawijania - składniki na sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 700 ml passaty pomidorowej z butelki
  • 150 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • masło do zeszklenia cebuli

Gołąbki bez zawijania - przepis:

  • Kapustę oczyść, obierz z twardych liści i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, kapustę, ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę. 
  • Lekko zwilżonymi dłońmi formuj gołąbki. Każdego gołąbka obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej. Gołąbki obsmaż z obu stron na delikatnie brązowy kolor.
  • Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos. Na patelni roztop masło. Zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj. Gotowym sosem zalej gołąbki.
  • Naczynie z gołąbkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

piątek, lipca 29, 2022

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wyśmienite paszteciki z ciasta drożdżowego z pysznym farszem składającym się ze szpinaku, suszonych pomidorów i mozzarelli.
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 125 g tartej mozzarelli

Pozostałe składniki:

  • 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • biały i czarny sezam do posypania



Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj jajko, szczyptę soli, oliwę z oliwek i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak, smaż na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostudzenia, a następnie drobno posiekaj. 
  • Szpinak przełóż do miski, dodaj drobno pokrojone pomidory i tarty ser. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, a następnie rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 4 mm. Pokrój w poprzek na dwa równej wielkości prostokąty. Na środku każdego prostokąta ułóż na całej jego długości farsz. Następnie sklej boki prostokąta. Tak przygotowane ciasto pokrój na około 3-4 cm kawałki. 
  • Paszteciki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, łączeniem do dołu. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. 
  • Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. 
  • Paszteciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Źródło przepisu: kulinarneprzygody.com

czwartek, lipca 28, 2022

Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto

Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto

Wyjątkowo pyszne,  pełne smaku i aromatu klopsiki z parmezanem i zielonym pesto w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem pesto i soku z limonki. 
Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto



Kremowe klopsiki drobiowe  z parmezanem i zielonym pesto - składniki na klopsiki:

  • 750 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 40 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - składniki na sos:

  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - przepis:

  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajka, parmezan, pesto, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż z obu stron do zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Przygotuj sos. Do wysokiego naczynia dodaj pesto, śmietanę, słodką śmietankę, bulion, mąkę pszenną i sok wyciśnięty z limonki. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Na patelnię wlej powyższą mieszankę. Gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 8 minut, często mieszając, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. 
  • Do sosu dodaj klopsiki, przykryj patelnię pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
  • Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto podawaj z makaronem.
Smacznego!
Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto

Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto

środa, lipca 27, 2022

Ciasto 7 Days

Ciasto 7 Days

Pyszne i doskonale prezentujące się ciasto na kakaowym biszkopcie z dodatkiem puszystych rogalików z nadzieniem czekoladowym.
Ciasto 7 Days



Ciasto 7 Days - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Ciasto 7 Days - składniki na krem śmietankowy:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Ciasto 7 Days - składniki na polewę czekoladową:

  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • około 100 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie mini rogalików 7 Days


Ciasto 7 Days - przepis:

  • Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu posmaruj dżemem, wyłóż 1/3 kremu, na kremie ułóż rogaliki. Wyłóż pozostały krem, na wierzchu połóż biszkopt. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto 7 Days

Ciasto 7 Days

wtorek, lipca 26, 2022

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Pyszne i aromatyczne kluski gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym z dodatkiem mascarpone i parmezanem.
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - składniki:

  • 500 g ugotowanych gnocchi
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g mascarpone
  • garść tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, garść świeżej bazylii
  • olej i oliwa z oliwek do smażenia


Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - przepis:

  • Podsmaż mięso. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym i oregano. Wlej bulion, zagotuj. Przykryj pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę, do momentu odparowania płynu.
  • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pozostały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Zmiksuj, a następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną bazylię.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż gnocchi. Na gnocchi wyłóż połowę sosu pomidorowego, połowę mascarpone, kolejno mięso, pozostały sos i pozostałe mascarpone. 
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Wierzch gnocchi posyp posiekaną bazylią i parmezanem. 
Smacznego!
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

niedziela, lipca 24, 2022

Drożdżowe ciasto cynamonowe

Drożdżowe ciasto cynamonowe

Wyśmienite, mocno cynamonowe i maślane, puszyste ciasto drożdżowe w kształcie dużego ślimaka cynamonowego. Świetnie smakuje i doskonale wygląda!
Drożdżowe ciasto cynamonowe



Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na rozczyn:

  • 40 g drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru

Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła

Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na nadzienie:

  • 80 g miękkiego masła
  • 3,5 łyżki cukru
  • 3,5 łyżki cynamonu

Drożdżowe ciasto cynamonowe- składniki na lukier: 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki ciepłej śmietanki 30%

Drożdżowe ciasto cynamonowe - przepis: 

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, posyp cynamonem i cukrem. Ciasto pokrój w poprzek na 6 równych pasków.
  • Pierwszy pasek zwiń na kształt ślimaka i ułóż na środku tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugi pasek owiń wokół ślimaka, trzeci pasek owiń wokół ślimaka, itd. Każdym kolejnym paskiem owijaj ślimaka, aż wykorzystasz wszystkie paski i powstanie jeden duży ślimak. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na 15 minut.
  • Ciasto drożdżowe z cynamonem posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
  • Ostudzone ciasto polej przygotowanym lukrem.
Smacznego!
Drożdżowe ciasto cynamonowe

Drożdżowe ciasto cynamonowe

Drożdżowe ciasto cynamonowe

Drożdżowe ciasto cynamonowe

sobota, lipca 23, 2022

Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi z kurczaka pieczone w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i parmezanu. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na pieczone piersi z kurczaka. 
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 3 małe filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • garść świeżego szpinaku
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, mieszanka ziół sycylijskich, czosnek granulowany



Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. 
  • Oliwę z oliwek wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami sycylijskimi. Powstałą mieszanką natrzyj piersi z kurczaka z każdej ze stron. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  • Na kurczaka ułóż pokrojone suszone pomidory.
  • Do wysokiego naczynia wlej bulion, dodaj śmietanę, czosnek, sól i tarty parmezan. Dokładnie wymieszaj. Mieszaninę wylej na kurczaka ułożonego w naczyniu. 
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i odstaw na bok na około 10 minut. W tym czasie szpinak zmięknie w gorącym, kremowym sosie. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger