Przepyszne, pieczone pulpeciki rybne z dodatkiem ryżu podane z kremowym, lekko cytrynowym sosem.
Pulpety rybne pieczone w piekarniku - składniki na pulpety:
- 500 g zmielonej ryby (polecam dorsza lub mintaja)
- 125 g ugotowanego ryżu
- 1 jajko rozmiar L
- 4 łyżki bułki tartej
- garść tartego parmezanu
- garść koperku
- sól i pieprz
- dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia pulpetów
- olej do posmarowania pulpetów
Pulpety rybne pieczone w piekarniku - składniki na sos:
- 30 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść koperku
- sól i pieprz
Pulpety rybne pieczone w piekarniku - przepis:
- Do miski dodaj zmieloną rybę, ryż, jajko, bułkę tartą, parmezan, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Z masy uformuj niewielkie pulpeciki, obtocz w bułce tartej, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczeniem. Pędzelkiem posmaruj pulpety niewielką ilością oleju. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Przygotuj sos. W rondelku roztop masło. Dodaj mąkę, mieszaj energicznie do momentu powstania jasnej zasmażki. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszaj sos, by nie powstały grudki. Ustaw moc palnika na minimum.
- Do naczynia wlej śmietankę, dodaj żółtko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki gorącej zasmażki wymieszanej z bulionem, wymieszaj. Całość dodaj do rondelka, dokładnie wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek, sól i pieprz.
- Pulpeciki podawaj z przygotowanym sosem.