Roladki schabowe faszerowane papryką i serem żółtym, duszone w kremowym sosie pomidorowym z papryką i ogórkiem konserwowym. Idealne na niedzielny obiad! :)
Roladki schabowe z papryką i serem żółtym - składniki na roladki:
- 1 kg schabu
- 2 papryki czerwone
- 150 g sera żółtego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 5 ogórków konserwowych
- 150 ml śmietany kremówki 30 %
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, cukier
- mąka pszenna do obtoczenia roladek
- olej do smażenia
Roladki schabowe z papryką i serem żółtym - przepis:
- Mięso oczyść, osusz, pokrój w plastry, cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- Jedną paprykę i ser żółty pokrój w słupki.
- Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję papryki i porcję sera żółtego. Całość ściśle zwiń w roladkę. Roladki obtocz w mące i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
- W garnku zagotuj bulion, dodaj przecier pomidorowy, ketchup, musztardę i przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, tymianek oraz cukier. Wymieszaj. Do sosu dodaj obsmażone roladki. Garnek przykryj pokrywką, gotuj na najniższej mocy palnika przez około 45 minut.
- Do sosu dodaj drugą paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki pokrojone w kostkę. Gotuj jeszcze przez około 15 minut - do miękkości mięsa.
- Do sosu dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj.