sobota, sierpnia 13, 2022

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe faszerowane papryką i serem żółtym, duszone w kremowym sosie pomidorowym z papryką i ogórkiem konserwowym. Idealne na niedzielny obiad! :)
Roladki schabowe z papryką i serem żółtym



Roladki schabowe z papryką i serem żółtym - składniki na roladki:

  • 1 kg schabu
  • 2 papryki czerwone
  • 150 g sera żółtego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 5 ogórków konserwowych
  • 150 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, cukier
  • mąka pszenna do obtoczenia roladek
  • olej do smażenia


Roladki schabowe z papryką i serem żółtym - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz, pokrój w plastry, cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Jedną paprykę i ser żółty pokrój w słupki.
  • Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję papryki i porcję sera żółtego. Całość ściśle zwiń w roladkę. Roladki obtocz w mące i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • W garnku zagotuj bulion, dodaj przecier pomidorowy, ketchup, musztardę i przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, tymianek oraz cukier. Wymieszaj. Do sosu dodaj obsmażone roladki. Garnek przykryj pokrywką, gotuj na najniższej mocy palnika przez około 45 minut.
  • Do sosu dodaj drugą paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki pokrojone w kostkę. Gotuj jeszcze przez około 15 minut - do miękkości mięsa.
  • Do sosu dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj.
Smacznego!
Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

piątek, sierpnia 12, 2022

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Szybkie i proste w przygotowaniu, wyśmienicie chrupiące kotlety z piersi kurczaka panierowane w panko i parmezanie.
Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki panierki panko
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw z obu stron przyprawą złocistą do kurczaka, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • Kotlety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce panko wymieszanej z parmezanem. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

czwartek, sierpnia 11, 2022

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Wyjątkowo pyszna sałatka z kurczakiem, kaszą kuskus, rukolą, żurawiną, migdałami i parmezanem. Całość uzupełnia sos majonezowo - śmietanowy ze świeżym imbirem.
Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami- składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 100 g kaszy kuskus
  • 200 g rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tartego imbiru

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Kawałki kurczaka podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do miski przełóż rukolę, podsmażonego kurczaka, kaszę kuskus, drobno posiekaną cebulę, pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę, migdały i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, oliwę z oliwek i tarty imbir.
  • Na talerz wyłóż sałatkę, polej przygotowanym sosem. 
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

środa, sierpnia 10, 2022

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone

Wyjątkowo puszyste, lekkie drożdżówki z kremowym nadzieniem przygotowanym na bazie serka mascarpone z dodatkiem sezonowych owoców i kruszonki.
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone


Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na ciasto:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 100 g masła

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na nadzienie:

  • 300 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 350 g ulubionych owoców (u mnie truskawki i czarna porzeczka)

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania drożdżówek

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i mąkę. Wymieszaj na gładką masę. Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj również kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel je na 16 części. 
  • Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. 
  • Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek. 
  • Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem. 
  • Do dołka każdej drożdżówki nałóż serek mascarpone. W serek wciśnij owoce, całość posyp kruszonką. 
  • Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone

wtorek, sierpnia 09, 2022

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Przepis na krokiety z farszem z kurczaka, mozzarelli i suszonych pomidorów. Prosto i pysznie! :)
Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami



Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Krokiety z kurczakiem i suszonymi pomidorami - składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 12 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 200 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 2 jajka
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia


Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Przygotuj farsz. Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. 
  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojonego kurczaka, smaż do zarumienienia. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Do kurczaka z cebulą dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i tartą mozzarellę. Wymieszaj. 
  • Na każdego naleśnika nałóż farsz. Zwiń naleśniki. W pierwszej kolejności zawiń do środka boki naleśnika, a następnie zawiń naleśnika od dołu, nadając mu kształt krokieta.
  • Zawinięte naleśniki obtocz w pierwszej kolejności w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z każdej ze stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

poniedziałek, sierpnia 08, 2022

Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

Smaczny i pożywny gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią. 
Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią



Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią - składniki:

  • 3 - 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe papryki czerwone
  • 1 cukinia
  • bulion warzywny
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka, czosnek granulowany, tymianek, oregano, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • olej do smażenia


Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą gyros, słodką, ostrą i wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem i oregano. Kawałki mięsa obtocz w mące. 
  • Kawałki kurczaka obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż na dużej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut. Na patelnię dodaj ponownie mięso. 
  • Całość zalej bulionem warzywnym w takiej ilości, by zakryć zawartość patelni. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Patelnię przykryj pokrywką. Gulasz duś na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
  • Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
Smacznego!
Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

niedziela, sierpnia 07, 2022

Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie w przygotowaniu, pyszne rogaliki z marmoladą, od których ciężko się oderwać. 
Szybkie rogaliki z marmoladą




Szybkie rogaliki z marmoladą - składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • ulubiona marmolada

Szybkie rogaliki z marmoladą - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj kwaśną śmietanę, jajka i posiekane masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Gotowe ciasto podziel na 5 części. 
  • Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każde koło pokrój na 12 równych trójkątów. Na środek każdego trójkąta nałóż odrobinę marmolady, a następnie uformuj rogalik.
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.
  • Gotowe i  ostudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie rogaliki z marmoladą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger