czwartek, sierpnia 18, 2022

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Pożywna zapiekanka makaronowa po wiejsku, czyli zapiekanka z kiełbasą, szynką, boczkiem, pieczarkami i pomidorami.
Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Zapiekanka makaronowa po wiejsku - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 350 g ulubionej szynki
  • 250 g kiełbasy 
  • 500 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g sera żółtego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, tymianek
  • olej do smażenia


Zapiekanka makaronowa po wiejsku - przepis:

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i szynkę. Smaż na średniej mocy palnika przez około 8 minut - do zarumienienia. 
  • Kolejno na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 10-15 minut, do całkowitego odparowania płynu. 
  • Teraz dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, tymianek i majeranek. Wymieszaj. Dodaj 100 g sera żółtego startego na średnich oczkach tarki. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się sera.
  • Sos wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch oprósz pozostałym serem startym na dużych oczkach tarki. Na serze ułóż plastry boczku.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po upieczeniu, wierzch zapiekanki oprósz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

środa, sierpnia 17, 2022

Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami

Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami

Przepyszne, kruche ciasto owsiane ze śliwkami z cynamonem. 
Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami



Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami - składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki rozdrobnionych płatków migdałowych
  • 180 g roztopionego i ostudzonego masła

Pozostałe składniki:

  • 600 g śliwek 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami - przepis:

  • W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i pokruszone płatki migdałowe. Wlej masło. Wymieszaj łyżką, a następnie ręką. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż 2/3 ciasta, ugnieć. 
  • Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Śliwki oczyść, osusz i wypestkuj. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. 
  • Śliwki ułóż na podpieczonym cieście, posyp pozostałym ciastem, lekko ugnieć.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!

Źródło przepisu: cookingforemily.pl
Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami

Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami

Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami

wtorek, sierpnia 16, 2022

Mini pizze z cukinii

Mini pizze z cukinii

Zdrowe i pożywne mini pizze z cukinii z dodatkiem kabanosów i pomidorków koktajlowych, które przygotujesz w 15 minut. To doskonały sposób na wyśmienitą przekąskę!
Mini pizze z cukinii

Mini pizze z cukinii - składniki:

  • 1 dość duża cukinia
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 kabanosy wieprzowe
  • około 75 g tartej mozzarrelli
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich

Mini pizze z cukinii - przepis:

  • Cukinię oczyść, osusz i pokrój w plastry. 
  • Plastry cukinii przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Plastry cukinii dopraw solą i pieprzem. W pierwszej kolejności każdy plaster cukinii posyp tartą mozzarellą, kolejno ułóż plasterki kabanosa i plasterek pomidora. Całość dopraw ziołami włoskimi. 
  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza, ustaw opcję grill. Pizze z cukinii wstaw do piekarnika, piecz przez 13-15 minut. 

Smacznego!

Mini pizze z cukinii

Mini pizze z cukinii

Mini pizze z cukinii

Mini pizze z cukinii

poniedziałek, sierpnia 15, 2022

Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą

Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą

Pyszne placki z jabłkami wzbogacone o świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i gorzką czekoladę.
Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą



Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 jabłka
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy dużej pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placków


Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jajko i sok z pomarańczy. Wymieszaj na gładkie ciasto. 
  • Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka, wymieszaj. 
  • Dodaj drobno posiekaną czekoladę, ponownie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą

Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą

niedziela, sierpnia 14, 2022

Kolorowe ciasto z masą budyniową

Kolorowe ciasto z masą budyniową

Pyszne, kremowe, świetnie prezentujące się ciasto składające się z lekkiego blatu makowo-kokosowego, kremu budyniowego, warstwy biszkoptów i kremu śmietankowego z galaretką malinową.
Kolorowe ciasto z masą budyniową


Kolorowe ciasto z masą budyniową - składniki na ciasto:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g suchego, mielonego maku
  • 150 g wiórków kokosowych

Kolorowe ciasto z masą budyniową - składniki na masę budyniową:

  • 6 żółtek
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła

Kolorowe ciasto z masą budyniową - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki o smaku malinowym
  • 1 szklanka wrzątku
  • około 150 g okrągłych biszkoptów
  • mleko do posmarowania biszkoptów

Kolorowe ciasto z masą budyniową - przepis:

  • Przygotuj ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawaj partiami cukier. Na koniec wsyp mielony mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj pozostałe 250 ml mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj  do ubitej śmietany, krótko wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzone ciasto makowo-kokosowe wyłóż masę budyniową. Kolejno ułóż biszkopty, które posmaruj przy pomocy pędzelka, niewielką ilością mleka. Na biszkopty wyłóż masę śmietankową. Dowolnie udekoruj. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Kolorowe ciasto z masą budyniową

Kolorowe ciasto z masą budyniową

Kolorowe ciasto z masą budyniową

sobota, sierpnia 13, 2022

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe faszerowane papryką i serem żółtym, duszone w kremowym sosie pomidorowym z papryką i ogórkiem konserwowym. Idealne na niedzielny obiad! :)
Roladki schabowe z papryką i serem żółtym



Roladki schabowe z papryką i serem żółtym - składniki na roladki:

  • 1 kg schabu
  • 2 papryki czerwone
  • 150 g sera żółtego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 5 ogórków konserwowych
  • 150 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, cukier
  • mąka pszenna do obtoczenia roladek
  • olej do smażenia


Roladki schabowe z papryką i serem żółtym - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz, pokrój w plastry, cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Jedną paprykę i ser żółty pokrój w słupki.
  • Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję papryki i porcję sera żółtego. Całość ściśle zwiń w roladkę. Roladki obtocz w mące i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • W garnku zagotuj bulion, dodaj przecier pomidorowy, ketchup, musztardę i przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, tymianek oraz cukier. Wymieszaj. Do sosu dodaj obsmażone roladki. Garnek przykryj pokrywką, gotuj na najniższej mocy palnika przez około 45 minut.
  • Do sosu dodaj drugą paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki pokrojone w kostkę. Gotuj jeszcze przez około 15 minut - do miękkości mięsa.
  • Do sosu dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj.
Smacznego!
Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

piątek, sierpnia 12, 2022

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Szybkie i proste w przygotowaniu, wyśmienicie chrupiące kotlety z piersi kurczaka panierowane w panko i parmezanie.
Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki panierki panko
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw z obu stron przyprawą złocistą do kurczaka, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • Kotlety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce panko wymieszanej z parmezanem. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger