Pożywna zapiekanka makaronowa po wiejsku, czyli zapiekanka z kiełbasą, szynką, boczkiem, pieczarkami i pomidorami.
Zapiekanka makaronowa po wiejsku - składniki:
- 500 g makaronu
- 350 g ulubionej szynki
- 250 g kiełbasy
- 500 g pieczarek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 250 g sera żółtego
- 150 g wędzonego boczku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, tymianek
- olej do smażenia
Zapiekanka makaronowa po wiejsku - przepis:
- Makaron ugotuj al dente.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i szynkę. Smaż na średniej mocy palnika przez około 8 minut - do zarumienienia.
- Kolejno na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 10-15 minut, do całkowitego odparowania płynu.
- Teraz dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, tymianek i majeranek. Wymieszaj. Dodaj 100 g sera żółtego startego na średnich oczkach tarki. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się sera.
- Sos wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch oprósz pozostałym serem startym na dużych oczkach tarki. Na serze ułóż plastry boczku.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Po upieczeniu, wierzch zapiekanki oprósz posiekaną natką pietruszki.