Lekkie, kremowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach z kajmakiem, masą budyniową o smaku waniliowym i orzechowym z polewą czekoladową i posiekanymi batonami Lion. Pycha!
Ciasto Lion (bez pieczenia) - składniki na ciasto:
- 750 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
- około 350 g herbatników
- 400 g masy kajmakowej
- 200 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki masła orzechowego
- 2 batony Lion
Ciasto Lion (bez pieczenia) - składniki na polewę:
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Ciasto Lion (bez pieczenia) - przepis:
- Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Masę budyniową podziel na 2 części. Do jednej części dodaj masło orzechowe, zmiksuj. Do drugiej części nic nie dodawaj.
- Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż herbatniki. Herbatniki posmaruj masą kajmakową. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż masę budyniową bez dodatku masła orzechowego. Ponownie ułóż herbatniki. Następnie wyłóż masę budyniową z dodatkiem masła orzechowego. Wierzch ciasta posyp posiekanymi batonami Lion.
- Przygotuj polewę. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
- Ciasto wstaw na minimum 8 godzin do lodówki.