Wyśmienita, lekka, letnia zupa z cukinią, ziemniakami i serem feta.
Letnia zupa z cukinią i fetą - składniki:
- 2 cebule
- 750 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 małe cukinie
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 mały pęczek koperku
- do podania: ser feta
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
- do smażenia: 2 łyżki masła + 2,5 łyżki oliwy z oliwek
Letnia zupa z cukinią i fetą - przepis:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia.
- Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez 3 minuty.
- Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj. Smaż przez 2 minuty.
- Do garnka wlej bulion, zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą.
- Dodaj pokrojoną w dość dużą kostkę cukinię. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut.
- Pod koniec gotowania wlej śmietankę i dodaj posiekany koperek.
- Zupę podawaj z pokrojoną w kostkę fetą.