czwartek, września 01, 2022

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Pyszna surówka z białej kapusty z dodatkiem papryki, kukurydzy i marchewki. Idealna do dań mięsnych i nie tylko. :)
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą - składniki:

  • 1 mała kapusta biała
  • 3 papryki, najlepiej w różnych kolorach
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 2 małe marchewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier


Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą - przepis:

  • Kapustę poszatkuj, dopraw solą, wygnieć dłonią, odstaw na bok na 15 minut.
  • Do kapusty dodaj pokrojone w kostkę papryki, odsączoną kukurydzę, startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz majonez, drobno posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

środa, sierpnia 31, 2022

Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros

Pyszna i pożywna zapiekanka ryżowa z kurczakiem w przyprawie gyros z dodatkiem papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, sosu majonezowo-ketchupowego oraz serami: mozzarellą i cheddar.
Zapiekanka gyros


Zapiekanka gyros - składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 czerwona cebula 
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 1 papryka czerwona
  • 6 ogórków konserwowych
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 100 g tartego sera cheddar
  • przyprawy: przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Zapiekanka gyros - przepis: 

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Obficie dopraw przyprawą gyros. Włóż na minimum 45 minut do lodówki, a najlepiej na kilka godzin. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mięso, smaż na średniej mocy palnika przez 10 minut - do zarumienienia. 
  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Paprykę pokrój w kostkę, a ogórka w plasterki. Paprykę i ogórka wymieszaj z odsączoną kukurydzą.
  • Majonez wymieszaj z ketchupem. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż ryż, polej 1/3 sosu, posyp 1/3 mozzarelli i 1/3 sera cheddar. Kolejno wyłóż mięso z cebulą, polej 1/3 sosu i posyp 1/3 mozzarelli oraz 1/3 sera cheddar. Na wierzch zapiekanki wyłóż wymieszane warzywa: paprykę, ogórka i kukurydzę. Polej pozostałym sosem i posyp pozostałymi serami. 
  • Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!

Zapiekanka gyros

wtorek, sierpnia 30, 2022

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z nadzieniem twarogowym zapiekane w słodkim, kremowym sosie budyniowym.
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym


Naleśniki z serem i budyniem - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Naleśniki serem z zapiekane w sosie budyniowym - składniki na nadzienie serowe:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - składniki na sos budyniowy:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki: 

  • olej do smażenia
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • cukier trzcinowy do posypania naleśników


Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - przepis:

  • Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj nadzienie serowe. Do miski przełóż ser, dodaj żółtka, cukier waniliowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Energicznie wymieszaj na gładką masę.
  • Przygotowanym nadzieniem serowym posmaruj każdego naleśnika. Naleśniki zwijaj w rulon. 
  • Zawinięte naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 
  • Przygotuj sos budyniowy. Do wysokiego naczynia wbij jajko, dodaj cukier trzcinowy, proszek budyniowy i śmietanę kremówkę. Zmiksuj na gładki sos.
  • Powstałym sosem zalej naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym.
  • Wierzch naleśników posyp cukrem trzcinowym.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

poniedziałek, sierpnia 29, 2022

Kotlety z kurczaka w panko

Kotlety z kurczaka w panko

Super chrupiące i soczyste kotlety z kurczaka marynowane w majonezie, a następnie panierowane w panko. Pycha!
Kotlety z kurczaka w panko

Kotlety z kurczaka w panko - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1,5 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • do obtoczenia: mąka pszenna + 1 jajko + panierka panko
  • olej do smażenia


Kotlety z kurczaka w panko - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • Filety dokładnie posmaruj majonezem i odłóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Kotlety obtaczaj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w panierce panko. 
  • Kurczaka smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety z kurczaka w panko

Kotlety z kurczaka w panko

niedziela, sierpnia 28, 2022

Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami

Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami

Przepyszne, kruche, mocno kokosowe ciasto, którego smak idealnie przełamują kwaśne śliwki. 
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami



Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 180 g masła

Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - składniki na masę kokosową:

  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125 g wiórków kokosowych
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 białko
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 5 łyżek oleju

Pozostałe składniki:

  • około 400 g śliwek
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami - przepis:

  • Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodaj jajko i żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji: 1/3 i 2/3. Większą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mniejszą częścią ciasta wylep dno formy, ponakłuwaj widelcem. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj masę kokosową. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru, nie doprowadź do zagotowania mieszanki. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj, zdejmij z kuchenki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Ubij pianę z białka. Do ubitej piany dodaj proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Ubitą pianę z proszkiem budyniowym dodaj do ostudzonej masy kokosowej. Wlej również olej. Delikatnie wymieszaj. 
  • Na spód podpieczonego ciasta wyłóż cienką warstwę masy kokosowej. Ułóż połówki śliwek, skórką do góry. Śliwki przykryj pozostałą masą kokosową. Wyjmij ciasto z zamrażarki. Ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki na wierzch masy kokosowej. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. 
Smacznego! 
Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami

Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami

Kruche ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami

sobota, sierpnia 27, 2022

Letnia zupa z cukinią i fetą

Letnia zupa z cukinią i fetą

Wyśmienita, lekka, letnia zupa z cukinią, ziemniakami i serem feta.
Letnia zupa z cukinią i fetą


Letnia zupa z cukinią i fetą - składniki:

  • 2 cebule
  • 750 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 małe cukinie
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 mały pęczek koperku
  • do podania: ser feta
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • do smażenia: 2 łyżki masła + 2,5 łyżki oliwy z oliwek

Letnia zupa z cukinią i fetą - przepis:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. 
  • Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez 3 minuty. 
  • Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj. Smaż przez 2 minuty.
  • Do garnka wlej bulion, zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą.
  • Dodaj pokrojoną w dość dużą kostkę cukinię. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut. 
  • Pod koniec gotowania wlej śmietankę i dodaj posiekany koperek. 
  • Zupę podawaj z pokrojoną w kostkę fetą.
Smacznego!
Letnia zupa z cukinią i fetą

Letnia zupa z cukinią i fetą

Letnia zupa z cukinią i fetą

Letnia zupa z cukinią i fetą

piątek, sierpnia 26, 2022

Tosty z parówkami, papryką i ogórkiem kiszonym

Tosty z parówkami, papryką i ogórkiem kiszonym

Idealne na śniadanie lub kolację tosty zapiekane z sosem pomidorowym, parówkami, ogórkiem kiszonym, papryką, pomidorem i tartą mozzarellą.

Tosty z parówkami, papryką i ogórkiem kiszonym - składniki:

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 250 g sosu pomidorowego (użyłam sosu pomidorowego Arrabbiata marki Barilla i taki polecam)
  • 400 g parówek
  • 8 dość małych ogórków kiszonych
  • 1 duża papryka czerwona
  • 4 pomidory śliwkowe
  • 150 g tartej mozzarelli


Tosty z parówkami, papryką i ogórkiem kiszonym - przepis:

  • Kromki chleba tostowego ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdą kromkę posmaruj sosem pomidorowym.
  • Składniki ułóż w następującej kolejności: pokrojone w plasterki parówki, ogórek, papryka i pomidory pokrojone w kostkę. Całość posyp tartą mozzarellą.
  • Tosty wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Tosty z parówkami, papryką i ogórkiem kiszonym

Tosty z parówkami, papryką i ogórkiem kiszonym

Tosty z parówkami, papryką i ogórkiem kiszonym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger